Cannes’i filmifestival, millest on kujunenud korraga nii autorifilmide kui ka silmipimestava kulla-karra pidustuste sünonüüm, sai alguse 1939. aastal. Tollal otsisid võimukandjad võimalusi populariseerida Prantsuse Rivierat atraktiivse turismikohana ning üks variant, mis võeti ka kasutusele, oli suurejooneline filmipidu.

Paraku sai 1. septembril alanud festival kesta täpselt 2. septembrini, sest suurürituse ava-päeval olid Saksa väed tunginud Poolasse ja algas Teine maailmasõda. Reanimeeritud festival nägi taas ilmavalgust 1946. aastal ja on nüüdseks paisunud filmimaailma suursündmuseks.

Tänavuse festivali võistlus-programmis osalevate reÏissööride nimekiri avaldab muljet, üks on nimekam kui teine. Esilinastuvad Nuri Bilge Ceylani, vendade Dardenne’ide, Steven Soderberghi, Clint Eastwoodi, Atom Egoyani, James Gray, Wim Wendersi ja seni peamiselt stsenaristina tuntust kogunud Charlie Kaufmani filmid.

Kellele läheb Kuldne Palmi-oks sel korral, on raske ennustada. Cannes’i festivali žürii liikmed on läbi aastate olnud ise-päised ning oma otsustes kirglikud. Eelmise aasta võitjafilm “4 kuud, 3 nädalat, 2 päeva” (režissöör Cristian Mungiu) tuli üllatuslikult Rumeeniast.

Üks markantsemaid lahkarvamusi oli ilmselt 1994. aastal, kui ameeriklane Clint Eastwood seisis kindlalt selle eest, et tema kaasmaalasest noor režissöör Quentin Tarantino saaks mängufilmi “Pulp Fiction” eest Kuldse Palmioksa endale. Tookord jäid euroentusiastid Hollywoodi titaanile alla ning kõik edasine on juba ajalugu.

Järgmised kaks nädalat juhib kokku 19 filmi hindava võistlusprogrammi žüriid Ameerika filminäitleja Sean Penn, kuid kui Palmioks peaks minema mõnele USA filmile, siis ei maksa kohe oletada vandenõu, sest suurem osa võistlevaid filme ongi sealt kandist pärit.

Eesti filme Cannes’i filmifestivalil sel kevadel ei linastu, erinevalt eelmisest aastast, kui programmis Un Certain Regard näidati Kadri Kõusaare mängufilmi “Magnus”. Eesti publik peab “Magnuse” nägemise ilmselt tükiks ajaks unustama, sest nagu teada, otsustas Harju maakohus üleeile keelata kõikjal Kadri Kõusaare filmi näitamise.

Küll aga toimuvad Cannes’is Eestis viimase aasta jooksul kinos jooksnud filmide “Georg” “Sügisball”, “Kuhu põgenevad hinged” ning äsja valminud Sass Henno noorsooromaani ekraniseeringu “Mina olin siin” turulinastused. Viimati nimetatu tuleb Eesti ekraanidele alles sügisel, seega peab kohalik kinoskäija veel kannatust varuma.