"Olen andnud oma parima, et teha üks hea film," ütles von Trier hiljem pressikonverentsil.

"Pimeduses tantsija" on autori esimene muusikal ja see melodramaatiline film tõi vaatajatel pisarad silma ning suutis nähtavasti veenda ka prantsuse režissööri Luc Bessoni juhitud žüriid. Võiduvõimalusi ennustati filmile kohe Cannes'is linastumise järel.

Björk pälvis parima naisnäitleja preemia oma näitlejadebüüdi eest tšehhi immigrandina, kes töötab USA vabrikus ja üritab palgast raha kokku hoida operatsiooniks oma pojale, kes kannatab sama haiguse käes, mis naise enda pimedaks muudab.

Kui asjad liiga hulluks lähevad, unistab Björki kangelane, et elu on muusikaline komöödia, kus tema on staar.

"Ma tundsin end nagu kala kuival," tunnistas Björk, kes kirjutas ka filmi muusika. "Ma olin seal liiga palju sõnade ja liiga vähe muusikamaailmas."

"Kui Lars mind veenis, et laulude kirjutaja peab ka seda rolli mängima, teadsin ma, et sellest saab minu esimene ja viimane roll," lisas Björk.

Festivali žürii Grand Prix võitis Hiina režissöör Jiang Weni "Saatanad ukselävel" ("Guiz lai le") - mustvalge komöödia jaapanlaste okupeeritud Hiinas, millest lõpuks saab tragöödia.

Parima režii auhind läks Taiwani lavastajale Edward Yangile filmi "Üks ja kaks" ("Yi yi") eest, mis pajatab Taipei perekonna hädadest ja õnnetustest.

Parimaks meesnäitlejaks kuulutas Cannes'i zürii Hongkongi staari Tony Leung, kes mängis hiinlase Wong Kar-wai romantilises 60. aastate filmis "Armastuseks valmis" ("In the Mood for Love").

Suurepäraste näitlejatööde pärast leidis eraldi äramärkimist Pavel Lounguine'i südamliku Venemaa maaelu vaesust ja alkoholismi kajastava filmi "Pulm" ("The Wedding") terve näiteseltskond.

Parimaks käsikirjaks tunnistati "Põetaja Betty" ("Nurse Betty") - sõltumatu USA režissööri Neil LaBute'i komöödia Renee Zellwegeriga. Stsenaristid John C. Richards ja James Flamberg.

Iraan sai tänavusel Cannes'i festivalil koguni kolm auhinda - 20-aastase Samira Makhmalbafi "Tahvlid" (Takhte siah") tunnustati žürii ergutuspreemiaga, mida ta jagas rootslase Roy Anderssoni linateosega "Laulud teiselt korruselt" (Sanger fran andra vaningen").

Debüütfilmide Kuldset Kaamerat jagavad iraanlased Hassan Yektapanah filmi "Djomeh" ja Bahman Ghobadi "Purjus hobuste aeg" ("The Time for Drunken Horses") eest.

Cannes'i auhinnad:

Kuldne Palmioks - "Pimedas tantsija", Lars von Trier, Taani.

Žürii grand prix - "Saatanad ukselävel", Jiang Wen, Hiina.

Parim naisnäitleja - Björk, Island, "Pimedas tantsija".

Parim meesnäitleja - Tony Leung, Hiina "Armastuseks valmis"

Žürii eripreemia - "Laulud teiselt korruselt", Roy Andersson, Rootsi ja "Tahvlid" Samira Makhmalbaf, Iraan.

Debüütfilmi Kuldne Kaamera - "Djomeh", Hassan Yektapanah, Iraan ja "Purjus hobuste aeg" Bahman Ghobadi, Iraan.

Parim režii - Edward Yang, Taiwan "Üks ja kaks".

Parim stsenaarium - "Põetaja Betty", Neil LaBute, USA, stsenaristid John C. Richards ja James Flamberg.

Parim operaatoritöö - "Armastuseks valmis", Wong Kar-wai, Hiina.

Kuldne Palmioks lühifilmile - "Anino", Raymond Red, Filipiinid.

FIPRESCI (filmikriitikute žürii) auhind - Shinji Aoyona "Heureka", Jaapan.