Nimetatud film valiti nominendiks ühehäälselt. Eesti Filmi Instituudi kokkukutsutud valikukomisjonis olid tänavu Edith Sepp, Tiina Lokk, Andres Mänd, Tanel Toom, Siim Rohtla, Ivo Felt ja Jaan Ruus.

"Aasta jooksul on linastunud mitmed head eesti filmid. Žürii arvestas filmi valiku juures “1944” vaatajate arvu Eestis ja rahvusvahelist levi. Filmi vastu tuntakse huvi ka Põhja-Ameerikast ja tegemist on suurte levitajatega. Oscari võõrkeelse filmi Eesti nominatsioon aitab kaasa filmi levitamisele eelkõige rahvusvahelisel turul," sõnas Edith Sepp.

Valik tehti eesti täispikkade mängufilmide hulgast, mis linastusid esmakordselt ajavahemikus 1. oktoobrist 2014 kuni 30. septembrini 2015 vähemalt seitsmel järjestikusel päeval tasulistes kommertskinodes.

Lisaks võõrkeelsele mängufilmi Oscari kandidaadile esitatakse lühianimatsiooni kategoorias kandidaadiks Riho Undi nukufilmi “Isand”, mis on valminud Friedebert Tuglase novelli “Popi ja Huhuu” ainetel. “Isand” võitis tänavu animafilmide festivalil Annecy’s žürii peaauhinna, mis on eelduseks filmi esitamisel lühianimafilmi kategooria nominendiks.

Eesti tänavuse Oscari-filmi tegevus hargneb 1944. aasta sõjasündmustes Eestis, Sinimägede lahingutest juulis kuni Sõrve sääre vallutamiseni Punaarmee poolt novembri lõpus. Sõda näidatakse nii Saksa armees kui ka Punaväes sõdivate eestlaste silme läbi. Filmi juhtmotiiv on see, et Teine Maailmasõda oli eestlastele ka vennatapusõda. Valikuid tuleb langetada mitte ainult sõduritel, vaid ka nende lähedastel. Ent kui süütud tunnevad end süüdi, siis suured süüdlased ei tunne midagi.

“1944” esilinastus 15.02.2015 ning saavutas suurima vaatajaarvu, mida Eesti film esimese linastusnädalaga on kogunud - 44 879 vaatajat. 38 päeva pärast esilinastust ületas film 100 000 vaataja piiri. Seni on Eesti filmidest üle 100 000 kinokülastaja kogunud vaid 2002. aastal esilinastunud Elmo Nüganeni eelmine film “Nimed marmortahvlil”.

Film on valitud järgmistele festivalidele: Let’s Cee (Austria), Cameraimage (Poola), Kairo (Egiptus), Arras (Prantsusmaa), lisaks linastub film veel Balti filmipäevadel Oslos (Norra) ja Euroopa filmide programmis Washington DC-s (USA).

Filmi operaator on Rein Kotov, produtsendid Kristian Taska (Taska Film/Eesti) ja Ilkka Matila (MRP Matila Röhr Productions/Soome). Peaosades Kristjan Üksküla, Kaspar Velberg ja Maiken Schmidt. Eesti produktsioonifirma enamusraha määrab vastavalt Oscarite reeglitele (creative control) filmi eestimaisuse. Maailmas levitab filmi Eyewell AB (Rootsi).

Ka eelmise aasta Eesti võõrfilmi Oscari kandidaat “Mandariinid” (Zaza Urushadze, 2013) valmis rahvusvahelise koostööna. Esimene võõrfilmi Oscar anti aastal 1956 Federico Fellini filmile „Tee”. Eestist esitati esimesena võõrfilmi Oscarile “Need vanad armastuskirjad” 1992. aastal.

Võõrkeelsete filmide Oscari-kandidaatide esitamise tähtaeg on 1. oktoober. USA filmikadeemia komitee teatab viie riigi nominentide valikutest 14. jaanuaril 2016. Seejärel hääletavad filmide poolt akadeemia teenekad ja tegevliikmed, kes on kõiki viit nominatsiooni näinud.

Oscarid antakse kätte 28. veebruaril 2016.