1998. aastast toimuv Malaga filmifestival on üks olulisemaid rahvuslikke filmifestivale Hispaanias, kus esitletakse väljapaistvamaid näiteid Hispaania kino paremikust. Nende hulka kuulub tänavu ka Eesti osalusega film “Black Diamonds”, olles programmis ainus mitmekeelne linateos.

Filmi eesti-poolse kaasprodutsendi Anu Veermäe sõnul on see olnud suurepärane võimalus osaleda niivõrd eksootilises filmiprojektis töötades koos andekate Eesti, Hispaania ja Portugali filmimeeskondadega ning anda oma panus olulist teemat kajastava filmi tegemisse. Veermäe sõnul on Malaga filmifestivalile pääsemine suur tunnustus kõikidele filmis osalenutele. “Hea meel on näha, et meie koostööst sündinud tulemust on märgatud ja hinnatud sedavõrd kõrgelt,” lisas Veermäe. Filmi maailma esilinastus toimub 22. aprillil Malaga filmifestivali raames.

Sügisest ka Eesti kinodesse jõudev “Black Diamonds” räägib jalgpallitööstuses esinevast inimkaubandusest. Filmi peategelased on kaks teismelist poissi Malilt, kelle oskusi ja annet jalgpalliväljakul märkab jalgpalliagent Euroopast. Pärast peibutuskõnesid ja kahtlasi kokkuleppeid peredega jõuavad poisid Hispaaniasse. Leides ennast peagi agentide mõjuväljas ilma dokumentide ja tagatisteta hakkab nende õhuloss murenema. Poiste teed viivad lahku ning tulevikul on nende jaoks varuks suured muutused.

Linaloos astub üles ka Eesti näitleja Taavi Eelmaa, kes mängib jalgpallurite vahendajat Põhja-Euroopast - ametimeest, kelle tegevus selles konkreetses loos päästab ühe Mali poisi tuleviku. Filmi valmimisele aitas kaasa FC Flora, mängijaid juhendas FC Flora treener Norbert Hurt ja kaasa tegid FC Flora duubelmeeskonna ja HÜJK Emmaste mängijad. Eesti vaataja jaoks võib püstitada hüpoteetilise küsimuse sellest, kas Eesti ja Aafrika poiste unistused ongi nii erinevad. Paraku ei ole meiegi noored immuunsed ja inimkaubandus pole eestimaalastelegi võõras.

“Black Diamonds” on valminud Hispaania režissööri Miguel Alcatund ja operaator-lavastaja Alberto Centeno käe all ning filmivõtted toimusid Malil, Hispaanias, Portugalis ja Eestis. Filmi Eesti partner ja kaasrahastaja on Menufilmid OÜ ja kaasprodutsent Anu Veermäe, filmi peaprodutsent on Carlo D’Ursi.

Anu Veermäe on tootnud vastutava produtsendina mitmeid filme: täispikkadest mängufilmidest Andres Puustusmaa „Rotilõks“ aastal 2011, Jaak Kilmi ja Rene Reinumäe „Sigade revolutsioon“ aastal 2004, dokumentaalfilmidest Andres Maimiku ja Jaak Kilmi „Isamaa ilu“, Urmas Eero Liivi „Palju õnne!“ ja enam kui 1000 reklaami.

Vaata videolõiku filmivõttest: