Filmigrupp otsis sobivat võttepaika õige kaua, ära käidi isegi Lätis ja Leedus, kuni leiti, et Harilaid oma viltuse majaka, tühjuse ja kolmes suunas avaneva merevaatega on kõige õigem paik.

“Rahvuspargil koha suhtes pretensioone ei ole, sest selles piirkonnas ei kasva kaitsealuseid taimi ja kõik vajaliku kooskõlastused on filmigrupil olemas,” kinnitas Vilsandi Rahvuspargi direktor Arvo Kullapere.

Ehitustööd on kestnud alates augusti keskpaigast. Majaka külje alla on kerkinud väike eesruum, kunagise mahapõlenud majakavahi maja kohale on ehitatud aga suur laudadest hoone.

“See maja on jah keskmisest suurem, aga siia katuse alla peab ära mahtuma majakavahi kogu elamine,” selgitas filmi kunstnik Roland Kolmann.

Filmi produtsendi Kaie-Ene Räägu sõnul on tegemist täispika mängufilmiga, mille kõik võtted toimuvad Harilaiul. Režissöör Sulev Keeduse sõnutsi ei ole tegemist ajaloolise filmiga klassikalises mõttes. ““Somnambuulis” aset leidva tegevuse taoline paigutus ajas võimaldas käsitleda teemasid, mis mind alati huvitanud on — reaalsust, selle piire ning võimalusi nende piiride ületamiseks,” ütles Keedus Meie Maale.

Suur osa filmivõteteks vajalikke dekoratsioone loodetakse leida Saaremaalt ning paari nädala pärast peaks ülesehitatud majad nägema välja ehtsalt vanad ning ajastule vastavalt sisustatud.

“Oleksime võinud teha ka stuudiovõtteid, aga kuskil stuudios ei avane akendest sellist vaadet, kui praegu siin,” on kunstnik Kollmann rahul ja loodab, et see korvab ka töötamise üsna rasketes tingimustes.

Rahvuspargiga sõlmitud kokkuleppe järgi kestavad filmivõtted mai lõpuni ja 10. juuniks peavad kõik ehitised olema lammutatud.

Filmi tegevus toimub Eesti inimeste jaoks traagilisel ajalooperioodil — massilise üle mere põgenemise aegu 1944. aasta lõpul ning 1945. aasta alguses.

Tegevuspaigaks on üks rannarootslaste küla, mis pärast elanike Rootsi pagemist pea täiesti tühjaks jääb. Paigale jäävad vaid vana majakavaht Gottfrid (Evald Aavik) ja tolle tütar Eetla (Katariina Lauk-Tamm). Gottfrid annab peavarju ka end võimude eest peitvale noorele arstile Kasperile (Ivo Uukkivi). Nemad kolmekesi on filmi peategelased. Neljas tegelane on soldat Ivanes.

“Somnambuuli” stsenaariumi kirjutasid kahasse Madis Kõiv ja Sulev Keedus ning film valmib OÜ F-Seitse ning soomlaste Kinotar OY koostööna.

Filmi finantseerivad Eesti Filmi Sihtasutus, Kultuurkapital, Kultuuriministeerium ning Soome YLE TV 1 ja Elokuvasäätiö.

Esilinastuma peaks “Somnambuul” 2003. aasta jaanuaris.