Huesca rahvusvaheline lühifilmide festival toimus tänavu 10. - 16. juunini. Oscari kvalifikatsiooniga festivali korraldatakse 1973. aastast ning on peamiselt keskendunud lühifilmidele ning läbi aastate on olnud fookus Ladina-Ameerika filmidel. Tänavu võisteldi kolmes kategoorias: Ladina-Ameerika lühifilmide võistlusprogramm, rahvusvaheline ning dokumentaalfilmide võistlusprogramm.

Humanisti ning kirjamehe Francisco Garcia de Paso nimelise auhinna näol on tegemist skulptor Javier Sauras Huesca poolt valmistatud pronksist karikaga. Rahvusvahelises võistlusprogrammis läks peaauhind Inglismaale, Gabriel Gauchet filmile "The Mass of Men". Ladina-Ameerika võistlusprogrammis triumfeeris David Gaona Kolumbiast filmiga "Los retratos".

24-minutiline "Distants" kujutab kalaretkele suundunud isa ja poega, kes kohtuvad merele laskunud udus millegi ebamaisega. Filmis mängivad Indrek Ojari ja Väino Laes.

"Distantsi" festivaliteekond algas mullu Locarno filmifestivalilt Šveitsis. Tänaseks on film osalenud festivalidel Belgias, Hollandis, Kõrgõztanis, Prantsusmaal, Leedus, USA-s, Kolumbias, Indias jne. Juuni lõpus ootavad ees linastused festivalidel Itaalias ja Portugalis. Juuli alguses rändab film Armeeniasse ning juuli lõpus taaskord Prantsusmaale, kus esindab Eestit festivalil Apchat International Film Festival - One Country One Film.

Jaanipäevast on "Distants" nähtav Elioni DigiTV's.

Režissöör Janno Jürgens on pärit Haapsalust. Ta on lõpetanud Balti Filmi- Ja Meediakooli režii eriala ning teinud mitmeid auhinnatud lühifilme. Filmi tootis OÜ Alasti Kino.