Tšernobõl 1986 - Fukushima 2011.Tuumakatastroofi aeg ja koht on küll erinevad, aga inimeste hirm ning kannatused üsna sarnased. Isegi nii sarnased, et Jaapanis toimunu tekitas paljudes Tšernobõli veteranides dejà vu tunde.

„Tšernobõli samuraid“ on film 1986. aastal Tšernobõli tuumajaama 4. reaktori plahvatust likvideerinud meestest ja tuumakatastroofi üleilmsetest mõjudest. Seda Jaapani tuumatragöödia taustal eriti tundlikuks muutunud teemat kannavad filmis inimesed, kelle elu Tšernobõlis veedetud päevad otsustavalt muutsid.

Jaan Krinal, Lääne maksu- ja tollikeskuse juht ning Kalev Kilk, endine keevitaja riskisid ohukoldes oma kalleima vara - tervisega. Mälestused ärkavad ellu, kui Jaan ja Kalev 2011. aastal uuesti Tšernobõli külastavad.

Neljanda reaktori kustutus- ja matmistöödel osales 830 000 meest üle Nõukogude Liidu, Eestist saadeti sinna 5000 meest. Aastatel 1986 – 1993 sooritas 28 neist enesetapu.

1986. aastal Eesti pearadioloogina töötanud doktor Peeter Mardna usub, et kiiritusest enam murrab Tšernobõli veterane stress, mis sarnaneb Vietnami või Afganistani sõdades osalenute omale.

Filmis saab sõna ka Valgevene bioloog Aleksei Nesterenko, kes on osalenud uurimustes, mis kinnitavad, et Tšernobõli katastroofi tagajärjel on kogu maailmas surnud kokku miljon inimest. Aleksei isa, Valgevene tuumateadlane, kes pühendas tuumafüüsikale

suurema osa oma elust, oli Tšernobõlis nähtust nii vapustatud, et muutis kardinaalselt oma seisukohti ja kinnitas avalikult, et inimkond ei ole moraalselt tuumaenergeetikaks valmis.

Lisaks kahe suure katastroofi anatoomiale – Tšernobõl 1986 versus Fukushima 2011 – vaatleb film ka kohalike ohutsooni elanike elu ja olukorda täna, 25 aastat pärast õnnetust. On neid, kelle jaoks tähendab Tšernobõl igavesti kestvat hirmuunenägu, samal ajal kui teiste südames on see armsaim paik ilma peal - lihtsalt kodu.

“Tšernobõli samuraid” on režissöör Ivar Heinmaa teine dokumnetaalfilm. Esimene film “Afganistani armid” valmis 2005. aastal.

Filmi režissöör ja operaator: Ivar Heinmaa

Stsenaristid: Ivar Heinmaa, Vesa Toijonen

Produtsendid: Ivar Heinmaa, Margit Vremmert, Vesa Toijonen

Heli salvestus ja kujundus: Martin Vinkel, Horret Kuus

Monteerija: Tambet Tasuja

Helilooja: Lauri-Dag Tüür

Graafiline kujundus: Aadam Kaarma

Diktor: Margus Prangel