Pariisi-eestlane Vahur Linnuste avab ülipõnevas portreefilmis salasidemeid Nõukogude Eesti kaksikagentidega, koostööd Prantsuse luureteenistusega, toob esile oma osa Euroopa Liidu loomisel. Saame teada, miks Nõukogude Liidu lagundamine Läänes algas Balti riikidest ja just Eestist.

"Film on pungil täis sellist salastatud informatsiooni meie lähiajaloost, millest me siiani polnud kuulnudki," ütlesid abituriendid pärast filmi linastamist Tallinna Reaalkoolis, kus 1930. aastate lõpul ja saksa okupatsiooni ajal õppis filmi kangelane Vahur Linnuste.

"Varem pole sellist dokumentaali Eestis tehtud," iseloomustas uut linateost vanema põlve filmilooja Valeria Anderson-Käsper Tallinna Kinomajas Virve-Linnuste autoriõhtul. "Uus sõna Eesti dokumentalistikas!"

Filmi lavastaja ja produtsent Tõnu Virve: „Filmis heidetakse esmakordselt valgust väliseestlaste poliitilisele tegevusele Euroopas. Vahur Linnuste on protsessis isiklikult osalenud juhtivas rollis. Ta ehedad ja seni varjul hoitud mälestused toovad meie lähiajaloo mällu värskendavaid tuuli. Uusi avastuslikke arusaamu nii sündmuste tõlgendamisel kui väärtushinnangutes tuntud ajalooliste isikute ja sündmuste puhul. Mitmed siiani kinnistatud arusaamad ja ajaloolised tõed seatakse kahtluse alla. Esile tulevad erinevad arusaamad ja mõtteviisid. Eestis, okupatsioonide all elanud põlvkonna ja nende järeltulijate loodud ajaloomüütidele ning arusaamadele vastandub filmis mitmeti teine, Euroopale iseloomulikum käsitlusviis, mis annab teosele laiema väärtuse ning muudab filmi oluliseks noortele eesti lähiajaloo ja kultuuri mõistmise seisukohalt.“

Filmi kaudu avaneb Euroopa pagulas-eestlaste dongihotlik võitlus iseseisva Eesti eest. Tunnustasid ju lääneriigid ametlikult Nõukogude Eestit ja seetõttu oli eestlase poliitiline tegevus ka "vabas maailmas" keeruline, täis riske ja riiklikke keelde. Eestlane saab alati loota vaid iseendale ja iseenda mõistusele. Ka üks sõdur on meie vabaduse võitlusväljal oluline! Tule, vaata ja veendu!

Kõik huvilised saavad Artise kassast esilinastusele ja järgnevatele linastustele osta pileteid juba praegu!

Film linastub lähiajal ka teistes Eesti linnades.