Eesti Filmi Sihtasutuse juhatuse liige Jaak Lõhmus ütles BNS-ile teisipäeval, et seda, kes filmid ekraanile toob, ei saa praegu veel öelda, kuna läbirääkimised alles käivad.

Kumbki film ei tule vaatajate ette kommertsedu eesmärgil, vaid kultuuriprotsessina, ütles Lõhmus.

1914. aastal Johannes Pääsukese tehtud film “Karujaht Pärnumaal” on Lõhmuse sõnul poliitiline sketš. 1927. aastal Tartus valminud Theodor Lutsu “Noored kotkad” aga räägib noortest Eesti Vabadussõjas.

“Noored kotkad” plaanitakse Lõhmuse sõnul tuua ekraanile Eesti vabariigi 75. aastapäevaks 2003. aasta veebruaris. Kuna enne seda linastub “Nimed marmortahvlil”, on inimestel hea võimalus võrrelda seda, kuidas on tehtud Vabadussõjast filmi kahel erineval ajastul, rääkis Lõhmus.

Mõlemad möödunud sajandi algusest pärit filmid on tummfilmid. Esimene eesti helifilm “Päikese lapsed” tehti Lõhmuse sõnul 1932. aastal. “Pole võimatu, et ka see jõuab vaatajate ette,” sõnas ta.

Esimese restaureeritud eesti filmina, mis pole küll pärit möödunud sajandi algusest, toob Tallinnfilm 15. märtsil Coca-Cola Plazas ekraanile 1970. aastate kultusfilmi “Viimne reliikvia”.

Tallinnfilmi juhataja Margit Vremmert ütles BNS-ile, et Moskvast ostetud algmaterjalist tehti Soomes uued kinokoopiad ning filmi võlu seisneb selle väga heas kvaliteedis.