Eetris näeb uusi saatejuhte – “Terevisiooni” uudiseid asub lugema Liisu Lass, “Pealtnägija” meeskonnaga liitub “Aktuaalse kaamera” toimetaja ametist tuttav Anna Gavronski ning “Kapitali” saatesse naaseb Eva Vahur (Tihhonova).

ETV2 käivitab uue kultuurisaate, mida hakkab juhtima Joonas Hellerma. ETV toob eetrisse “NO Kunstikooli” uue tsükli, kus esitatakse küsimusi kunsti, poliitika ja ilu kohta.

ETV neljapäevaste muusikadokumentaalide hulgas on tähelepanuväärset nii klassika- kui popmuusika huvilistele – ainulaadseid arhiivimaterjale sisaldav muusikafilm septembris Tallinnat külastavatest Iisaeli Filharmoonikutest ja Zubin Mehtast, dokumentaalid Steve Reichist ja jaapani trummariteansamblist Kodo, kontsertfilm Peter Gabrieli retroturneelt “Back to Front“ jpm. Näeb salvestusi suvel toimunud Pärnu muusikafestivalilt ning otseülekannet rahvusvahelise muusikapäeva kontserdilt Škoda jäähallist.

Meelelahutuslike kodumaiste sarjade “Õnne 13” ja “ENSV” uued osad jõuavad ETV vaatajateni septembri teisest poolest.

Saatejuhid Anatoli Tafitšuk ja Sten Teppan asuvad ETV saates “Mehed ja mõrrad” uurima, kuidas läheb praegu rannakaluritel. Meie rannajoonel kohtab visiooniga noori ja väsinud taate, külasid, kus arendatakse kalatööstust ja turismi. Ja päris kindel on, et Eestis on võimalik saada värsket kala. Uus saatesari on ETV eetris laupäeviti alates 13. septembrist.

Põnev teadlaste öö on tulekul ka tänavu, televaatajad saavad 26. septembril toimuvast sündmusest osa ETV vahendusel.

Uued sarjad ja vanade lemmikute uued hooajad

Päevase sarjana hakkab ETVs alates 1. septembrist tööpäeviti kell 8.55 ja 17.40 jooksma brittide “Doktor Martin”. Muhe draamasari räägib arstist, kes loobub edukast kirurgikarjäärist Londonis ja kolib väikesesse rannakülla. Kohmaka suhtlejana tekitab uus doktor kohalike seas palju elevust ja sekeldused ei lase end kaua oodata. Peaosas on Martin Clunes.

Alates 2. septembrist jookseb ETVs mitme BAFTAga auhinnatud Briti krimisari “Broadchurch” (esilinastus ITVs 2013), mis näitab Dorsetis hargnevat mõrvalugu. Psühholoogilises krimisarjas satuvad inimeste omavahelised suhted ja väikese kogukonna elu pingeliste sündmuste meelevalda. Auhind anti Olafur Arnaldsile sarja originaalmuusika eest, samuti kuuluvad siia tiitlid “parim draamasari”, “parim naispeaosatäitja” ja “parim kõrvalosatäitja”. Peaoades on David Tennant ja Olivia Colman.

Romantiline BBC draamasari “Viimane tango Halifaxis”, mis algab ETVs 5. septembrist, on samuti terve hulga BAFTAdega auhinnatud. Sarjas kulgevad mitme põlvkonna lood, mille hulgast tõuseb enim esile noorpõlvearmastuse taastärkamine teineteisest pikki aastaid lahus olnud paari kohtumisel. Peaosades mängivad Derek Jacobi ja Anne Reid.

Taani krimisarjade austajatele jõuab alates septembri lõpust ETV eetrisse kümneosaline “Dicte” keskealisest naiskrimireporterist ja mitmest tumedast juhtumist, mille lahendamise juures tal tuleb kaasa teha.

Alates oktoobrist näitab ETV ekraniseeringut William Boydi romaanist “Üks inimsüda”, mis ilmus mõni aasta tagasi ka eesti keeles. Peategelase Logan Montstuarti sündmusterikka elu kaudu antakse pilt tervest 20. sajandist. Briti linaloos mängivad Jim Broadbent, Matthew Macfayden, Gillian Anderson jpt.

Tulekul on mitme oodatud sarja uued hooajad. “Midsomeri mõrvade” vaatajad näevad algaval sügisel ära ka sarja 100. osa, mille tegevus toimub Kopenhaagenis ning kaasatud on Taani näitlejad. Samuti on eetris uued osad sarjadel “Inspektor Banks”, “Isa Brown” ja “Downton Abbey”. Päris viimane hooaeg “Hercule Poirot” sarjast kuulub alates oktoobrist samuti ETV sügiskavva.

ETV reedeõhtuste filmide eetriajale tuleb sügisel mitu linateost, mille sündmustik on seotud New Yorgiga. Teiste hulgas näeb lugu Walesi poeedi Dylan Thomase elujärgust selles metropolis.

Kirju spordisügis

ETV vahendusel saab võistlemas jälgida Euroopa meistrivõistluste valikmängudeks valmistuvat Eesti jalgpallikoondist. 4. septembril on kavas maavõistlusmäng Rootsiga, neli päeva hiljem kohtub Eesti esimeses EM-valikmängus kodusel A. Le Coq Arenal Sloveeniaga. Oktoobris ootab Eesti jalgpallikoondist esmalt mäng Leeduga ja seejärel koduväljakul Inglismaaga, mis on spordisügise üks tipphetki. Selle aasta viimase EM-valikmängu peab Eesti koondis 15. novembril võõrsil San Marinoga. Kodune meistriliiga jätkub otseülekannetega ETV ekraanil iga laupäeva pärastlõunal kuni 8. novembrini, mil selgub Eesti 2014. aasta jalgpallimeister.

Septembris toimub Eestis kaks Baltikumi suurimat rahvaspordivõistlust, mille kokkuvõtted toob vaatajateni ETV2. 14. septembril Tallinna jooksumaratonilt ning 23. septembril Tartu rattamaratonilt.

15. novembril on ETVs plaanis otseülekanne 45. rahvusvaheliselt vehklemisturniirilt Tallinna Mõõk.

Lastesõbralik ETV2 pakub ka kultuurisaateid, filme ja sarju

ETV2 alustab hooaega 1. septembril pika lasteõhtuga, mil eetris on senisest palju mahukam lastekava. Lastesaateid näebki uuel hooajal rohkem, kell 7-9 ja 15.30-19.20. Ekraanil on terve hulk nii uusi kui ka tuttavaid animafilmide kangelasi ning ETV lastesaadete kullafond. Vaatajaid ootab "Lastetuba" koos Timmu ja sõpradega ning iga päev näeb sarja "Buratino tegutseb jälle!". Nädalalõpud on muu toreda kõrval sisustatud mängufilmide ja uue seriaaliga "Rallipõrsa seiklused".

Kultuurisaadete jälgijatel tasub märgata, et “Jüri Üdi klubi” eetrikohale asub esmaspäeva õhtuti uus saade Joonas Hellerma juhtimisel. Räägitakse olulistel kultuuriteemadel väärt tegijatega. Esimest saadet näeb septembri lõpus.

Jätkuvad teatriõhtud, kus muu kõrval näidatakse VAT Teatris värskelt salvestatud etendust “Netis sündinud”. Teatriõhtud on eetris laupäeviti kell 21.30.

Algavad uued osad sarjal “4x4”, seekordne rännak viib vaatajad Kasahstani ja Kõrgõstani. Eetris teisipäeva õhtuti pärast “AegRuumi” dokumentaalfilme.

11.-13. septembril on ETV2 Matsalu loodusfilmide festivaliga ühel lainel, näidates ette möödunud aastal festivalil linastunud silmapaistvamad teosed.

Oktoobrist on vaatajate ees nostalgiahõnguline saatesari “8 mm elu”, kus keritakse lahti kodustest arhiividest üle Eesti kokku kogutud vanad filmirullid. Üleskutsega oma filmilinte saatetegijatega jagada tuli kaasa suur hulk inimesi, nii saabki nüüd ajas tagasi vaadata - kuidas kasvasid lapsed, kuidas peeti pidusid, kuidas puhati, kuidas ehitati, jpm. Saate autor on Kaidor Kahar.

Oktoobrikuu dokumentaalfilmid toovad ETV2 ekraanile inimõiguste teemad, mida on plaanis laiendada linastuse ja aruteluga kinos Artis.

Algab mitu uut sarja. BBC toodetud “Bluestone 42” sobib brittide tumedama huumori austajatele. Sari on sõjateemaline, näidates, kuidas saab Afganistanis hakkama brittide pommiüksus. Eetris alates 2. septembrist.

Vene kultuskirjanik Boriss Akunini ajalootaustaga romaanisarja järgi valminud “Riiginõunik” algab 8. septembrist. Osades on Oleg Menšikov, Nikita Mihhalkov, Konstantin Habenski, Oleg Tabakov jpt.

“Sünge juhtum” (“True Detective”) on üle maailma väga menukas HBO krimidraama, mille peaosades mängivad Matthew McConaughey ja Woody Harrelson. Sündmustik kulgeb Louisianas, müstilisi rituaale korraldava mõrvari jälgedes. ETV2 eetris alates 11. septembrist.

ETV2 jätkab pühapäevaseid teemaõhtuid, muusikavideote saadet “Eesti TOP 7”, Eesti filmiarhiivi, maailma kino ja klassikafilmide näitamist. Kogu hooaja vältel on vaatajate ees suur valik auhinnatud dokumentaalfilme.