Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal peab filmistuudio ahviotsinguid asjatuks, sest loomaaias elavat shimpansi keelab seadus võtetel rakendada. “Tegelikult ei annaks me teda nagunii filmitegijatele,” lisas Kaal.

Ühtki teist legaalselt sissetoodud shimpansi Kaalu väitel Eestis ei ole. Ta selgitas, et shimpanside nagu paljude teiste liikidegi riiki toimetamist reguleerivad mitmed seadused ja rahvusvahelised konventsioonid ning seetõttu on tegemist küllalt keeruka protsessiga.

Filmiprojekti ühe vedaja Kaido Kivitoa teadmist mööda elab lisaks loomaaia ahvile Eestis veel vähemalt üks shimpans, kelle kaasamine mängufilmi on praegu kaalumisel. “Ahvi omanikuga tuleb veel täiendavalt läbi rääkida, sest loom on vanem kui peaks,” nentis Kivitoa.

Filmis kaasategemiseks peab ahv olema hea miimikaga ning õppimisvõimeline. “Ja mis kõige tähtsam — ta ei tohiks olla vanem kui kaks aastat,” lausus Kivitoa.

Ahvi vanus on oluline seetõttu, et suuremaks kasvades muutuvad shimpansid tugevamaks ning võivad inimestele ohtlikuks muutuda. Kivitoa sõnul lähevad nad vananedes aina agressiivsemaks.

“Pealegi ei kannataks vanemad shimpansid kaheksa kuud vältavat võtteperioodi välja,” nentis ta. “Nad on ju ikkagi looduses vabalt elama harjunud loomad.”

Filmistuudio otsib shimpansi Gogoli “Hullumeelse päeviku” tänapäevastatud versiooni järgi vändatava mängufilmi jaoks. Filmis on peaosa jaotatud inimese ja looma vahel — kord kehastab peaosatäitjat ahv, kord näitleja.