BBC teatel näitas hiljutine Hollywoodis läbi viidud uuring, et filmitööstus on endiselt meesteklubi, kus suhtumine naistesse on, et nood on suutelised filmima vaid “naistekaid lapiteki tegemisest” ega ole võimelised uusimaid tehnilisi võtteid omandama. Möödunud aastal langes 250 edukaima filmi tegemise juures olnud naisrežissööride protsent kuueni (võrreldes n’iteks 11% 2000. aastal).

Võimalik, et Suurbritannias on olukord veelgi hullem, ütles ühenduse Naised Filmis ja Televisioonis juht Jane Cussons, kelle sõnul on uuringu tulemused lihtsalt masendavad.

Uuring näitas ka, et kinematograafia alal tegevate naiste arv kahanes möödunud aastal kümne protsendini 2000. aasta 14 protsendilt. Oscari kandidaatideks on praeguseks esitatud vaid kaks naisrežissööri (Jane Campion “Klaveri” eest 1994. aastal ja itaallanna Lina Wertmuller “Pasqualino Settebellezze” eest 1976. aastal). Mõlemad jäid kuldmehikesest ilma.

Suurbritannia naisrežissööride koorekihi moodustavad praegu Scot Lynne Ramsay, kelle “Morvern Callar” valiti Cannesi festivalile, ja Gurinder Chadha, kelle “Bend It Like Beckham” oli kassatükk.

Ühendus alustas positiivse diskrimineerimise kampaaniat, et anda noortele naisrežissööridele senisest paremad võimalused filmitööstuses.