„Kuninganna” on vaimukas draama, mis kujutab Suurbritannia monarhide inimlikku külge koos nende nõrkuste ja tugevustega. Film on võitnud 2 Kuldgloobust ja on kuulutatud 6 Oscari nominendiks, samuti on teost pärjatud lugematu hulga auhindadega erinevatel mainekatel festivalidel.

Filmi nimiosas võime näha Helen Mirrenit, kes oma osatäitmise eest palju kiita on saanud. Mirreni kuninganna tundub küll veidi krapsakam, kui päris Elisabeth II, kuid mõjub siiski veenvalt. Tony Blairi rollis on Michael Sheen, keda võime kohata hetkel ka meie kinodes jooksvas „Vereteemantis”. Filmis üsna negatiivse ja tühisena kujutatud prints Philipit mängib James Cromwell, kes meile on tuntuks saanud teleseriaalist „Mulla all”.

Tegevus viib meid tagasi aastasse 1997, mil peaministri toolile astus noor ja uuendusmeelne Tony Blair, kes kuninganna Elisabeth II-le sümpaatiat eriti ei avaldanud. Muutes olukorra Blairi jaoks veelgi ebameeldivamaks, mainib ta ära nende esimesel põgusal kohtumisel, et tema valitsemisaja esimene peaminister oli Winston Churchill, kes kandis kõvakübarat, naeruvääristades sellga noort peaministrit veelgi.

Värske peaministri esimseks suuremaks kriisiks saab printsess Diana surm, mis raputas kogu maailma. Olukorra mastaapsusest annavad hea ülevaate filmis kasutatud dokumentaalkaadrid Buckinghami palee ümber toimunust.

Biograafiliste sündmuste põhjal loodud fiktsioon annab meile ühe võimalikest variantidest, mis võis toimuda sel hetkel Inglismaa kuningakojas.