Pimedate Ööde filmifestivali tänavuse kolmanda elutööauhinna pälvis Mark Soosaar

72-aastane Soosaar sai elutööauhinna mitte ainult oma filmiloomingu eest, mis on ligemale poole sajandi jooksul kujundanud eesti dokumentalistikat, vaid ka mitmekülgse kultuurilise tegevuse eest. Soosaar on üks Pärnu uue kunsti muuseumi rajajaid ja korraldab Pärnus Eesti vanimat rahvusvahelist filmifestivali, mis järgmisel aastal tähistab juba 33. sünnipäeva.

Aastatel 1979–1982 ETV ekraanil püsinud telesarja „Suure Tumma elulugu” autorina on ta kaasa aidanud ka filmiajaloo tutvustamisele.

„Mark Soosaar on omaette nähtus Eesti kultuuripildis – mees nagu orkester, kes on mõjutanud meie kultuurielu rohkem, kui me arvatagi oskame,” ütles PÖFFi juht Tiina Lokk.

PÖFFi peaauhind rändas aga kaugesse Kolumbiasse

Pimedate Ööde filmifestival kuulutas võitjaks Kolumbia režissööri Rubén Mendoza filmi „Uitav tüdruk”: vaikselt kulgeva teekonnaloo naistest, keda ümbritseb meestekeskne maailm.

Pärast isa matuseid võtavad neli poolõde ette pika reisi läbi Kolumbia, et toimetada noorim eneste seast tädi juurde. Selle käigus üritab 12-aastane tütarlaps hakkama saada leinaga ja õpib tundma eneses tärkavat naiselikkust.

„Filmil õnnestub avada peensusteni nelja õe sisemaailma ja omavahelist suhet, uurides samal ajal tänapäeva Lõuna-Ameerika ühiskonna probleeme värskendava aususe ja originaalsusega, mis viivad hingelise puhastumiseni,” resümeeris žürii.

Peaauhinna väärtuseks on 10 000 eurot, mille pani välja Tallinna linn.

Parima režissööri auhind läks lõunakorealasele Jang Woo-jinile filmi „Talveöö” eest. Selles külastab keskealine abielupaar templit, kus 30 aastat tagasi esimest korda kohtuti, ja leiab ennast ootamatult seismas elu ristteel.

Parima meesnäitleja auhind läks jagamisele Navid Mohammadzadehi ja Dar Salimi vahel. Esimene kehastab Iraani gangsteridraamas „Lambakari” aastate eest lapsendatud valjuhäälset vennikest, kes üritab end maksma panna perekonnas, mida juhib tema raudse käega narkoparunist vend. Teine mängib Taani filmis „Kuni me kukume” isa, kelle kaotusvalu väidetavalt uppunud, aga mitte kunagi leitud poja pärast sööb hinge seest ega lase eluga edasi minna. Parima naisnäitleja auhinna sai Young-hwa Seo osatäitmise eest filmis „Talveöö”.

Kokku osales põhivõistlusprogrammis 19 filmi.

Debüütfilmide võistlusprogrammi parimaks kuulutas žürii prantslanna Margaux Bonhomme´i filmi „Uju võu upu”, milles 17-aastane neiu hooldab koos isaga raske vaimse ja füüsilise puudega õde, ohverdades omaenese unistused. „Haarav ja südantlõhestav perekonnadraama, mis oma autentsuse ja emotsionaalse realismi tõttu mõjub nagu dokumentaalfilm,” kõlas põhjendus.

Parima Balti filmi auhind läks Leetu, Marija Kavtaradzė filmile „Suve ellujääjad”. Eesti filmi konkursi võitis Jaanis Valgu dokumentaalfilm „Ahto. Unistuste jaht”.

Publikuauhind läks esimest korda festivali ajaloos jagamisele Egiptuse filmi „Külaline” ja Poola filmi „Libahunt” vahel.

22. Pimedate Ööde filmifestivali lõputseremoonia leidis aset Alexela kontserdimajas. Kuigi võitjad on selgunud, on festivali filme, sealhulgas võidufilmi, võimalik vaadata veel pühapäeval.