Religioossete ja poliitiliste vihjetega üle külvatud pildilist fantaasiat on oma aegade lemmikuks pidanud John Lennon, David Lynch, Marilyn Manson ja mitmed teised.

79-aastane Alejandro Jodorowsky on oma elu jooksul mänginud paljusid rolle. Ta on loonud koomikseid ja maale, olnud lavastaja, stsenarist, kirjanik, näitleja, helilooja, miim, guru, müstik, budist ning ennekõike väsimatu enesereklaamija.

“El Topo” on tema 1969. aastal valminud ühiskonnakriitilise sõnumiga vestern, milles režissöör kehastab ise ka peaosa, Luis Buñuelist ja John Fordist (nagu zen-budismist ja Piiblist) mõjutatud meisterlaskurit ja kosmilist püstolikangelast El Topot.

“El Topo”on jaotatud peatükkideks, mis pärinevad Vanast Testamendist: Genesis, Prohvetid, Psalmid ja Apocalypsis. Filmi alguskaadrites sõidab mustal hobusel läbi kõrbe üksik kangelane — El Topo, kaasas porgandpaljas väike poeg. Nad jõuavad asulasse, mis on täis laipu: mehi, naisi, vanasid ja noori, linde ja loomi. Tapatöö on korda saatnud kuri Kolonel, kes on ka anastanud kloostri. Verega määrivad Koloneli käsilased munkade huuled punaseks nagu naistel ja võtavad nad grammofonimuusika saatel tantsima…

See oli pöördepunkt ja kultusfilm, millest sai alguse terve Midnight Movie maania vastandkultuurist hullunud 1970. aastatel.

Film pani riskiva publiku vaatama Hollywoodi mainstream-filmidele alternatiivi otsides tahumatuid underground-filme ning õpetas filmitööstuse neid müüma.

Film linastub 21. aprillil kl 21:00 Tallinnas kinos Sõprus ja 22. aprillil kl 21:00 Tartus Athena keskuses. Linastusele eelneb filmirežissöör Marko Raadi lühiloeng.