1939. aasta film võitis kümme akadeemiaauhinda ning on Ameerika filmiajaloo üks edukamaid kassahitte. Aga paljude jaoks kujutab film mustanahaliste tegelaste näol rassistlike stereotüüpe, kes naudivad valgete teenimist, ja see kohe mitte ei sobi tänapäevasesse keskkonda, vahendab Consequence of Sound.

10. juunil teatas HBO Max, et nad eemaldavad filmi "Tuulest viidud" ajutiselt oma platvormilt, et nad saaksid filmi korrektselt ettevalmistada rassismi ja eetika diskussiooniks. Selline diskussioon on nüüd loodud neljaminutlise video näol, kus filmiajaloolane Jacqueline Stewart jagab filmi ning selle aegkonna ajaloolist konteksti.

""Tuulest viidud" vaatamine võib olla ebamugav ja isegi valus, aga on väga oluline, et klassikalised Ameerika filmid oleksid originaalses kujul nautimiseks ja rääkimiseks olemas," ütleb Jacqueline Stewart videoklipis.

Ta selgitab, kuidas film räägib kodusõjaeelse Ameerika lõunaosariikide graatsiast ja ilust, kuid ei tunnista orjanduse õudust ja brutaalsust.

"Selle maailma filmis kujutamine läbi nostalgialäätse eitab orjanduse õdustust ning ka rassilise ebavõrduse pärandit," lisas ta.

Stewart toob ka välja mitmed olulised filmi puudutavad faktid. Esiteks kritiseerisid mustanahalised filmi juba siis, kui see 1939. aastal välja tuli.

Paljud filmi kaitsvad isikud toovad välja, et vaatamata kõigele skandaalsele, mis filmi ümbritseb, tõi see Oscari esimesele mustanahalisele näitlejale Hattie McDanielile. Küll aga ei räägita sellest, et Oscarite galal ei võinud tema ja teised tumedanahalised näitlejad Jim Crow segregatsiooniseaduste tõttu koos valgenahaliste näitlejatega istuda.