24. veebruaril kell 7.30 on esimesena eetris “Eesti Vabariik 89. Riigilipu pidulik heiskamine”, teatas ETV pressiesindaja.

Riigilipu heiskamise tseremooniaga Toompea lossi hoovis, täpselt päikesetõusu ajal, algab iseseisvuspäeva tähistamise ametlik osa.

Tseremooniast võtavad osa valitsuse ja riigikogu liikmed, diplomaatilise korpuse esindajad ja külalised. Pidupäeva avakõne peab riigikogu esimees.

Traditsiooniliselt esinevad Toompeal sel hommikul Eesti Meestelaulu Seltsi koorid ja piirivalveameti puhkpilliorkester.

Vabariigi aastapäeva eriprogramm jätkub kell 9.55 kaitsejõudude paraadiga, eetrisse jõuab “Eesti Vabariik 89. Kaitsejõudude paraad Vabaduse platsil”.

Paraadi võtab vastu president Toomas Hendrik Ilves ning paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralmajor Ants Laaneots.

Paraadrivistusel osalevad Eesti Kaitseväe erinevate väeliikide üksused, Kaitseliidu malevad, kaitseväe ja piirivalve orkestrid. Mööda linna peaväljakut liigub suur hulk Eesti Kaitseväes kasutusel olevat lahingutehnikat, näha saab soomustransportööre, haubitsaid ja tankitõrje suurtükke. Ülekannet kommenteerib Ilmar Raag.

Kell 14.25 jõuab vaatajani “Eesti Vabariik 89. Jumalateenistus Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus”. Jutlustab EELK peapiiskop Andres Põder. Kaasa teenivad peapiiskop emeeritus Kuno Pajula, piiskop Einar Soone ja Toomkoguduse õpetaja Ivar-Jaak Salumäe.

Algusega kell 17.55 jõuab televaatajateni “Eesti Vabariik 89. Pidulik kontsert ja Vabariigi Presidendi ning proua Evelin Ilvese vastuvõtt”.

Traditsiooniliselt korraldatava aastapäeva vastuvõtu toimumiskoht on seekord ebatraditsiooniline.

Aasta tähtsaim kõne, pidulik kontsert ja kätlemistseremoonia jõuavad kõikide eestimaalasteni omamoodi sümboolsest Eesti linnast, kus 2. veebruaril 1920. aastal kirjutati alla Tartu rahuleping, Eesti Vabariigi sünnitunnistus.

President Toomas Hendrik Ilves ja proua Evelin Ilves on kutsunud meie riigi sünnipäevale lisaks riigiametnikele ning diplomaatilisele korpusele ka inimesi rahva hulgast — lihtsaid ja töökaid Eestimaa inimesi.

Kontsertosa lavastaja on Andres Dvinjaninov, muusikalise osa pani kokku Aarne Saluveer. Saatejuhid on Anu Välba, Monika Tamla, Marko Reikop ja Toomas Luhats.

Kell 21 on eetris Aktuaalne kaamera ning kell 21.20 “Eesti Vabariik 89. Vabariigi Presidendi ja proua Evelin Ilvese vastuvõtt” jätkub.

ETV näitab pidupäeva saateid ka otseülekandena internetis aadressil www.etv.ee.