Kui politsei kümmekond aastat tagasi Asso Kommeri juhitud jäägreid ligikaudu 30 kunagise Permi maffiaga seotud vene rahvusest mehe tapmise ja mahamatmisega seostas, siis 52 minuti pikkuseks kavandatud film tahab neid näidata kui provokatsioonile allunud lihtsameelseid, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Film peab näitama, et naiivseid jäägreid lihtsalt kasutati ära,” seletab filmimees Jaan Kolberg.

Aastaid tagasi leidis kohtus tõendamist intsident Peterburi maanteel, kus jäägrid Rakveres elanud permikad džiibiga peatuma sundisid. Hiljem kaevati rakverelaste laibad välja ühe “linnuka” emakodust Jõgevamaal.

Kolberg ütleb, et jäägreid seostatakse ka tema isikliku venelasest tuttava surmaga.

Filmi teiseks oluliseks nüansiks oleks mässumeelse jäägrikompanii ärakasutamine poliitikas.

Kuigi Eesti Filmi Sihtasutus keeldus dokumentaalprojektile raha andmast, ei anna Kolberg alla ning loodab positiivset vastust kevadeks. “Sellisel juhul saaksime filmi parimal juhul juba aasta lõpuks valmis.”

Kuna arhiividesse talletatud videomaterjalist veretööde kajastamiseks ei piisa, tuleb filmis kasutada lavastuslikke elemente.

Aastate eest mängufilmiga “Jüri Rumm” tuntuks saanud Kolbergi on konsultatsioonidega toetanud ekspeaminister ja ajaloolane Mart Laar. Filmi stsenaristiks sooviksid filmitootjad diplomaadi taustaga ajaloolast Eerik-Niiles Krossi.

Kuigi Kross hindab end kui kõnealuste sündmuste ajal välismaal töötanud isikut teema suhtes erapooletuks, pole ta siiski oma kindlat jah-sõna andnud.

1993. aasta ärevad sündmused Pullapääl said alguse juulis, kui jäägrid protesteerisid halbade elamistingimuste vastu. Selle peale vabastas kaitseväe juhataja oma kohalt kompanii ülema Asso Kommeri, kes aga keeldus lahkumast. Kaks päeva hiljem andis kompanii teada, et astub kaitsejõudude koosseisust välja.