Täna näidatakse terve päeva Neitsitorni lektooriumis vanu, häid ja ununenudki eesti filme. Üritus kulmineerub õhtul, kell 19.00, kui multitalent Mart Sander tutvustab Eesti esimest mängufilmi, komöödiat "Laenatud naene". Selle on Sander omalt poolt helindatud, vahetekstidega varustanud, koloreerinud ja korrigeerinud kiirusega versiooni, mis kestab 22 minutit.

"Suhtusin sellesse filmi suure respektiga - seal on ju jäädvustatud minu kolleegid Estonia teatrist - ja olen rõõmus, et nende mäng ei mõju enam kui hall viirastus, vaid kui verev komöödia, mis suudab ka tänapäeva inimesele hea tuju tekitada," nendib Sander.

"Laenatud naene" on tõenäoliselt 1913. aastal Tallinnas filmitud 12-minutiline Eesti mängufilm. Režissööri nime pole teada, kuid näitlejate seas on Paul Pinna (peategelase onu) ja Alfred Sällik (teener).
Film põhineb samanimelisel näitemängul, mille 1908. aastal tõlkis eesti keelde Mihkel Aitsam. Selles küsib vennapoeg rikkalt onult raha oma olematu perekonna toetuseks. Kui onu külla sõidab, laenab vennapoeg endale naise ja lapsed, kuid ootamatult armuvad tema "naine" ja onu.

Sissepääs Neitsitorni Tornikinosse muuseumipiletiga 3/2 eurot.