Moskva filmifestivali, mida on regulaarselt korraldatud alates 1959. aastast, loetakse kõrvuti Berliini, Cannes’i ja Veneetsiaga niinimetatud A-klassi festivaliks, teatas ETAle Eesti Filmi Sihtasutus.

Võistlusprogrammis osaleb kuni 20 filmi kogu maailmast, sündmust kajastatakse elavalt vene pressis. Püha Georgi preemiale kandideerivad parim film, režissöör ja näitlejad.

“Moskvas avaneb “Karu südamel” esimene võimalus festivalil võistelda ja eriti hea meel on sellest, et tegemist on väga kõrge kategooria festivaliga,” ütles filmi produtsent Mati Sepping ETAle.

Režissöör Arvo Iho sõnul on “Karu süda” korra juba vene publiku ees käinud Peterburis. “Film võeti väga hästi vastu, vene hingele ütleb ta võib-olla rohkemgi kui eestlastele,” ütles Arvo Iho ETAle. “Filmil on küll soome-ugri aluspõhi, kuid esindatud on ka teised vaated, eriti siberlaste nõukogude perioodil tugevasti väärastunud maailmapilt.”

Arvo Ihol ja Faama Filmil kulus filmi “Karu süda” tegemisele viis aastat ja 14,4 miljonit krooni. Kaastootjana andsid oma panuse filmi valmimisse Vene Lenfilm, Tšehhi stuudio Fama 92 ja Saksa firma Manfred Durniok Produktions.

“Manfred Durniok, kelle produtseeritud Istvan Szabo “Mephisto” võitis 1981. aastal muuhulgas parima võõrkeelse filmi Oscari, lubas samuti Moskvasse tulla,” rääkis Iho.

Filmi vastu on juba huvi tundnud mitmed Euroopa ja Ameerika festivalid. Tšehhis jõudis “Karu süda” kinodesse novembris ja on kogunud ligi 6000 vaatajat. Eestis läheneb vaatajate arv 21.000le.

Moskva filmifestival toimub 21.-30. juunini. Pärast raskusi 90. aastatel on Moskva festival taas kogumas rahvusvahelist tuntust, mida kinnitab ka Hollywoodi näitleja Jack Nicholsoni külaskäik möödunud aastal.

Eelmisel festivalil võitis kuldse Püha Georgi preemia Ameerika režissööri Henry Beani üksikust terroristist rääkinud film “Fanaatik”.