Korduvad küsimused on eemaldatud. Näiteks uuriti umbes 60 korda erinevas sõnastuses, kas saade tuleb taas, nii et Triin alustabki sellele vastamisega.

Kas on oodata ka teist hooaega?
TV3 programmijuht Raimo Kummer kinnitas, et nad kaaluvad seda võimalust muidugi. Kõik aga muidugi sõltub sellest, milliseks kujuneb koroonakriisi mõju.

Kas osalejad pidid andma ka vaikimisvande?
Osalejatega olid sõlmitud vastavad konfidentsiaalsuslepingud.

Kuidas tagasite selle, et kõik hoidsid saladust?
Kõigi kümne osaleja identiteeti teadis vaid väga-väga väike hulk inimesi, kes teadsid, millist saadet nad teevad ja et salastatus on selle saate juures üheks võtmeteguriks. Nii osalejate kui saatetiimi liikmetega olid sõlmitud ka konfidentsiaalsuslepingud.

Kuidas detektiive ja osalejaid saatesse valiti? Mille järgi te saatesse osalejaid valisite?
Nii detektiivide kui osalejate valik saatesse toimus koostöös telekanali esindajaga. Detektiivide puhul oli oluline, et tegemist oleks inimestega, kes teaksid erinevatel põhjustel Eesti tuntud ja armastatud inimesi ja nende tegemisi lähemalt.

Osalejate valiku puhul oli oluline, et tegemist oleks eri valdkondades tunnustatud ja eestlaste poolt armastatud inimestega, kes peavad viisi. Kindlasti oli oluline see, et maski langedes oleks osaleja televaataja jaoks ka üllatus.

Kas oli ka inimesi, kes sellisest pakkumisest ära ütlesid?
Jah, see äraütlemine oli ajalistel kaalutlustel. Loodame seda isikut aga näha saates võimalikul uuel hooajal.

Miks selline saade otsustati teha?
See formaat on maailma eri riikides viimase aasta jooksul olnud väga populaarne. TV3 soovis ka Eesti televaatajatele pakkuda head ja kvaliteetset meelelahutust.

Kuidas pandi reeglid paika?
Kuivõrd tegemist on rahvusvahelisel formaadil põhineva saatega, siis on reeglistik väga täpselt formaadi raames paika pandud.

Mida tehti reklaamipauside ajal?
Saated on ette salvestatud. Stuudios salvestuste ajal meil mingeid reklaamipause ei ole. Kui saade on juba tele-eetris, siis televaataja käib reklaamipausi ajal vist võileiba tegemas peamiselt.

Miks olid osalejate hulgas professionaalsed lauljad?
Osalejad on (nii Eestis kui ka mujal riikides, kus saade eetris on olnud ja on praegu) valitud eri valdkondades tuntud ja tunnustatud inimeste seast. Teine neid inimesi ühendav omadus on see, et nad peavad pidama viisi. Lauljad ja näitlejad on reeglina väga head viisipidajad.

Miks ei olnud finaalsaade otse, vaid ette filmitud?
Ideaalis oleks saade võinud muidugi olla otsesaade ja suure kontserdina Saku Suurhallist või Alexela Kontserdimajast – nagu näosaate või Superstaari finaalid on siiani olnud. Oleme aga eriolukorras ja seeläbi tuli meil saated eetrisse tuua vastavalt võimalustele.

Kes oli Su enda jaoks tõeline üllatus? Või kes Sind kõige rohkem üllatas oma võimetega?
Minu jaoks olid nad kõik ühtviisi armsad ja andekad ja ületasid ning üllatasid nii ennast, mind, saatetiimi kui vaatajaid kogu saateperioodi jooksul.

Kuidas tuli idee sellist saadet teha?
TV3 hoidis saateformaadil silma peal juba pea aastajagu, kui see USAs eetrisse jõudis. Kui TV3 saateformaadi õigused sai, olime väga õnnelikud ja tänulikud, et nad palusid just Ruutu selle saate Eesti versiooni tootjateks.

Kas maskil ja maski all olevatel inimestel oli ka seos ja kas nad said valida, kes olla tahavad? Kuidas valiti välja kostüüme?
Kostüümikunstnik Liisi Eesmaal olid lähtuvalt igast osalejast mingid algideed juba olemas. Mõne üksiku puhul tegi Liisi peale osalejaga kohtumist tegelaskuju maski või kostüümi osas vahetuse või muudatuse. Iga tegelaskuju maski ja kostüümi juures oli kindlasti ka midagi just seda konkreetset osalejat iseloomustavat.

Kas õigeid osalejaid oli kerge / raske leida?
Sellise suuremahulise projekti juures, mida Eestis pole enne tehtud, on see päris ajamahukas töö, aga see ei ole raske. See on väga põnev.

Kas saates osalejad teadsid, kes on nende kaasvõistlejad?
Ei. Nad said seda teada, samamoodi nagu televaatajad, tele-eetrist pühapäeva õhtul, kui saatest lahkuv osaleja maski peast võttis.

Kas teadsite ise ka, kes maski taga ennast peitsid?
Mina muidugi teadsin.

Kuidas iseloomustaksite neid kõiki osalejaid seal saates?
Väga hea huumorimeelega, andekad ja väga armsad inimesed.

Kuid teid oleks kutsutud, kas oleksite läinud osalema?
See on „mis siis, kui…“ küsimus. Vastus on ka siis „kui…“ ehk kui ma oleksin Eestis armastatud ja hinnatud avaliku elu tegelane, kes peab viisi ja kes ei ole ise saate tegevprodutsent, siis ma oleksin kindlasti sellise kutse peale meelitatud ja kaaluksin seda väga tõsiselt. See seiklus on seda väärt!

Kui tuleb uus hooaeg, kas detektiivid vahetuvad?
Tsiteerin siin taaskord TV3 programmijuhti Raimo Kummerit: „Krista, Brigitte, Ženja ja Mart pakkusid suurepäraseid elamusi ja seda oludes, kus neil ei olnud kõige lihtsam, sest stuudios ei olnud naljadele või pakkumistele reageerivat publikut. Nemad olid detektiivideks esimene valik.“ Eks võimalikul uuel hooajal vaatame, kas ja kuidas see seltskond kokku taas kõlaks.

Kuidas osalejad suutsid neid maske kanda?
Maskid olid rasked ja ebamugavad. Kõiki osalejaid hoiatasime selle eest kohe ka esmasel saatega seotud kohtumisel. Osalejad pidid tegelaskujude maske kandma siiski vaid väga lühikese aja – vaid lavale oma etteastet tegema minnes, laval ja lavalt tulles. Ülejäänud aja olid nad oma turvaruumis eraldatuna ja seal viibisid nad maskideta.

Kas järgmisel hooajal on saatejuhiks jälle Mart Sander?
Mart on suurepärane suursaate juht ning me oleksime väga õnnelikud, kui saaksime temaga jätkuvalt koostööd teha. Esmalt aga vaatame-ootame ära, kas ja millal uus hooaeg tuleb.

Kas isegi osalejad ei teadnud, kellega nad võistlevad?
Ei.

Mõni ootamatu viperus?
Jääral (Stefanil) murdus näiteks kahel korral pea vahetult enne lavale minekut üks sarv poolenisti otsast. Kostüümikunstnik Liisi Eesmaal tuli kiirelt nuputada, kuidas mask kiirelt lavakõlbulikuks taas saada. Liisi on imenaine. Kõik toimis.

Vaata ka intervjuud Stefaniga, kus ta kirjeldab oma võidutundeid ning räägib oma kostüümist!


Kas miski mõjutas ka finaalsaadet? Kas oli üllatusi, mis finaalsaatest ära jäid?
Koroonakriis mõjutas meie kõikide elu – samamoodi ka „Maskis lauljat“. Tegime juba kolmandast saatest salvestusi oluliselt vähendatud tiimiga ning märtsi keskpaigast alates täiesti ilma publikuta, ka finaali. Ja muidugi oleks tore olnud finaalis näha koos kõiki saates osalenud inimesi. Üllatustest tagantjärgi rääkida ei ole vast mõtet.

Kes oli osalejatest kõige rohkem pinges?
Kõik olid väga mõnusad ja rahulikud. Eks enne etteasteid ikka üks või teine veidi võis endamisi pabistada (maskid olid ka ebamugavad ja neis oli väga palav), aga laval särasid kõik väga kenasti.

Kui rasked olid osalejate maskid?
No, Getteri (Jonnipunn) keha kaalus näiteks 18 kg.

Kärt Anvelti (Lõvi) peal oli pea 15 jämedat afropatsi. Pelgalt need kaalusid u 5–6 kg + lisaks veel mask ise.

Kas vihjed pidi iga osaleja ise enda kohta välja mõtlema?
Vihjed pani kokku saate toimetaja, kes kooskõlastas need iga osalejaga eraldi. Kõik vihjed enda kohta luges iga osaleja ise sisse.

Kes mõtles välja osalejate kostüümid?
Kostüümikunstnik Liisi Eesmaa.

Kas maskisaate kruuse ja pusasid saab osta ka kuskilt?
Ei.

Miks on välistatud, et osalejad laulaksid saate ajal otse? Kas saates osalejad laulsid laval otse või olid laulud eelnevalt salvestatud?
Laulud olid ette salvestatud. Sellistes maskides otse lauldes oleks heli kvaliteet paraku väga-väga halb.

Kuidas olid valmistatud need maskid?
Tehnoloogia oli igal maskil erinev, pikk ja aega- ning täppistööd nõudev protsess. Kostüümikunstnik Liisi Eesmaa on sellest lähemalt rääkinud nii ühes varasemas Kroonika paberväljaandes (loe SIIT), kui ka oma IG kontol @liisieesmaa. Põnevaid fakte saad kostüümidest lugeda ka SIIT.

Kes oli Sinu lemmik?
Mul tõesti ei olnud oma lemmikut, kuna kõik olid erilised, ägedad ja nii-öelda oma lapsed.

Kelle eest oli kõige raskem saladuses hoida maskis lauljaid?
Hmm. Mul ilmselt oma laste eest (2,5 a ja 9 a), sest ma teen palju tööd kodukontoris ja suhtlesin osalejatega pidevalt. Siiski, ka nemad ei saanud teada kuidagi varem, kes on kes.

Kui palju Sinult küsiti, et kes on maskide sees?
Ikka küsiti siin-seal. Saladuse hoidmisel on aga siin saate juures pea olulisim roll ja midagi nii-öelda välja pinnida ei õnnestuks kuidagimoodi.

Kas maskid olid rasked või ebamugavad?
Jah.

Kuidas toimetati kõik 10 osalejat neid varjates iga saate jaoks stuudiosse?
Osalejad saabusid stuudiosse eri aegadel, erinevaid teid pidi ja nende liikumisaegu ning marsruute teadsid tegelikult kokku vaid kolm inimest.

Kui kaua aega võttis kõikide kostüümide valmistamine?
Kostüümikunstnik Liisi Eesmaa oma abilistega tootis 10 kostüümi 5 nädalaga. See on üli-üli-ülilühike aeg sellises mahus tööde jaoks. Liisi on imenaine!

Kas oli probleeme maskidega enne esinemist ka?

Kuna tootmisperiood oli esimese hooaja puhul ülilühike, siis saime korrektuure teha maskidesse alles esimese salvestuspäeva ajal ja järel. Päris mitmele maskile tuli lisada märkamatuid õhuavasid ning korrigeerida maski sees olevat peagarnituuri.

Kas tuleb uus hooaeg ja uute maskidega?
Uue hooaja kohta on küsitud kõige rohkem ja vastasin sellele kohe alguses.
Kuna maskid on loodud ikkagi vastavalt konkreetsest osalejast, siis jah, uuel hooaja puhul kasutaksime kindlasti ka uusi maske ja kostüüme.

Kes valis osalejad?
Neli inimest, kes teadsid siis ka lõpuks, kes peituvad maskide taga.

Kuidas osalejaid teineteise eest varjasite?

Osalejad omavahel praktiliselt kokku ei puutunudki. Ainult siis, kui üks lavalt lahkus ja teine lavale läks või siis, kui koos laval seisti, aga seda ka maskis.

Suurema osa stuudios viibimise ajast olid osalejad oma niinimetatud turvaruumides või boksides, kuhu sissepääs ja kust väljumine oli eriti rangelt turvatud ning lubatud vaid väga-väga üksikutel inimestel.

Kuidas suutsid töötajad (grimeerijad) varjata, kellega tegu on?
Maski all osalejatel grimmi ei ole. Seega grimeerijatel osalejatega kokkupuude puudus (kuni osaleja lahkumiseni saatest).

Mida õppisid selles kogemusest ja mida teeksid teisiti järgmisel korral?
Selle saate tootmisest ja kogemustest annaks kirjutada raamatu… siin läheks see väga-väga pikaks.

Kas finaalsaade oli ette filmitud? Või miks pidi üldse helistama sinna?
Jah. Finaalis asusid esmalt vastamisi kõik kolm finalisti. Esimese vooru lõpus langes mask detektiivide soovil ühelt osalejalt.

Kaks ülejäänut aga liikusid edasi teise vooru omavahel võistlema. Teise vooru tulemused selgusid ainult ja ainult televaatajate telefonihääletuse tulemusel. Jah, tehniliselt oli salvestatud ette kaks lõppu ning kui televaatajate hääletustulemused olid selged, läks eetrisse vastav lõpp.

Kes oleks pidanud Sinu meelest võitma?
Mina isiklikult võtsin seda saadet kui põnevat meelelahutust, mitte võistlust. Võitjad on siin kõik.

Kas detektiivid ja saatejuht ei teadnud päriselt, kes maskide taga on?
Ei.

Milline kostüüm Sulle endale kõige rohkem meeldis?

Iga kostüüm oli omaette kunstiteos. Seega, väga raske vastata. Tõesti.

Kui paljud tegelikult teadsid, kes on nende maskide taga? Kostümeerija näiteks?
Kes lavatagustest inimestest teadis „Maskis laulja“ osalejaid?
Kokku veidi rohkem kui 5 ja veidi vähem kui 10 inimest.
Kostüümikunstnik Liisi Eesmaa muidugi teadis.

Kas kohapeal ei toimunud üldse proove, et osalejad ei paljastuks?
Ei. Proovid toimusid ainult osaleja ja lauluõpetaja Maikeni või lavastaja Villiko Kruusega ning laval tegid osalejad (juba maskides) oma etteasted ühe korra enne salvestust koos tantsijatega läbi.

Kuidas said osalejad lava taha nii, et nad üksteist ei näinud?
Osalejatel olid lavale ja lavalt maha liikudes seljas kostüümid ja maskid.
Muul ajal olid nad eraldatuna ja üksi oma turvaruumis.

Mis hetkel tundus, et saate hakkama eriolukorras?
Jälgisime olukorra arengut pidevalt ja tegime otsuseid ning mõtlesime välja võimalikke lahendusi sellest lähtuvalt.

Kui olukord oleks kuidagi veel enam eskaleerunud, siis oleksime pidanud vastavalt järgmised lahendused välja mõtlema.

Palju autotune'i kasutati?
Kogu helindusprotsess oli käsitöö ehk ei kasutatud üldse.

Oli ilma publikuta raskem filmida või hoopis lihtsam?
Kindlasti oli raskem nii osalejatel laval esineda kui ka detektiividel arvata, sest vahetut publiku reaktsiooni ei asenda miski.


Kas saatejuht nägi osalejaid enne saate algust ilma maskita?

Ei. Saatejuht Mart Sander nägi ja sai teada, kes on maskide all, samamoodi alles siis, kui osaleja laval maski peast võttis.

Mis oli kogu saate juures kõige keerulisem?
Aja faktor. Nii maskide tootmise juures kui ka eriolukorras väga lühikese aja jooksul tootmisprotsessi pidev ümber kavandamine.

Mis teeb selle saate nii fenomenaalseks?
Põnevusfaktor. Ja see, et inimesed armastavad muusikat ning kvaliteetselt tehtud, aga samas pretensioonitut meelelahutust.

Miks need otsesaated ei olnud?
Selle saate puhul ei ole otsest vajadust, et see peaks olema tingimata otsesaade.

Keda osalejatest oli kõige raskem saatesse saada?
Paar osalejat käisid esmalt Maikeni juures lauluproovis, et nii ta ise kui ka meie tunneksime kindlalt, et ta sobib saatesse ja tahab seda teha.

Üks, kes sellest LP-s pikemalt ka kirjutas, oli näiteks Kärt “Lõvi” Anvelt. Loe SIIT.


Kas saates kõlanud laulud tulevad ka Youtube’i?

Ei. Saate etteasteid saab vaadata TV3Play.ee keskkonnast.

M. Sander selgitas iga saate lõpus osaleja osafakte. Ta siiski teadis, kes maski sees on?
Ei. See tekst on peale salvestust, aga enne saate montaaži Mardi poolt sisse loetud. Telemaagia.

Mis saab osalejate maskidest?
Meil oli plaanis pärast hooaja lõppu korraldada näitus, et kõik huvilised saaksid neid kunstiteoseid lähemalt vaadata. Eriolukord on need plaanid hetkel segi paisanud, aga hoiame fänne kursis, mis maskidest saab.

Üks isiklik küsimus ka: mida oled praeguse kriisi juures kõige rohkem igatsenud?
Saaremaad.

LOOS!
Instagramis kuulutas Triin Luhats ka välja loosi küsimuste küsijatele. „Maskis laulja“ ägeda pusa kirjaga „Palun ära räägi minuga“ ja saate tassi võitis endale @sindra_kabanen. Sindra, palun kirjuta aadressil merje.merdik@kroonika.ee ning räägime selle kättesaamisest sulle lähemalt.