Esimene samm seriaalinäitleja mainest vabanemiseks on juba astutud — nii eraelus kui ka seriaalis armastajapaar Mirtel Pohla ja Rasmus Kaljujärv keeldusid ajakirja “Nädal” seriaalikalendri tarvis poseerimast, kirjutab SL Õhtuleht.

Kui fotograaf Sven Tupits läks neid võtteplatsile jäädvustama, keelasid Draamateatris töötavad noornäitlejad pildistamise ära. Sestap jäidki paljude lemmikud Berit ja Silver ainsate seriaalitegelastena kalendrist välja. “Nad ütlesid, et miks nad peaksid pildile jääma, kui uuel aastal seriaalis nagunii enam kaasa ei tee,” meenutab Tupits.

Nädala peatoimetaja Einar Ellermaa sõnul jäid Pohla ja Kaljujärv tõepoolest kalendrist välja. “Tupits helistas mulle ja ütles, et nad ei taha pildile jääda. See ehmatas meid. No aga ei saa ju pildistada, kui nad ütlevad, et ei taha enam tuleval aastal seriaalis mängida,” nendib ta.

“Tean, et nad vist tahavad lahkuda. Isiklikult pole ma kummagagi rääkinud,” tunnistab ka seriaali stsenarist Kerttu Rakke. “Ilusaid ja fotogeenilisi näitlejaid on niigi vähe, aga seebis on välimus väga oluline. Olulisem kui laval. Samas saan ka aru nende soovist teha niinimetatud kõrgemat kunsti.”

“Kui nad arvavad, et neile ei sobi seebinäitleja imidž, siis selle ideega on nad küll hiljaks jäänud,” märgib stsenarist. “Paljusid, kes on olnud näitlejad juba aastaid, teatakse siiski eelkõige “Kodu keset linna” järgi! Lapsed hõikavad tänaval koguni Guido Kangurile: “Onu Lemps!” Mis siis veel uutest nägudest rääkida. Märk on nagunii juba küljes.”

Ka TV3 pressiesindaja Annely Adermann on lahkumisjuttu kuulnud, kuid midagi kindlat polevat veel otsustatud. “Mina ei tea muud, kui et vaatasin “Kodu keset linna” kalendrit ja neid seal sees polnud. Minul isiklikult ja TV3-l on kahju, kui nad ära lähevad. Nad on ju populaarsed näitlejad! Olen kuulnud, et raha neid ei huvita. Seal on mingid muud põhjused taga,” ei oska Adermann paari lahkumist põhjendada.

Kaljujärv ise ei taha seriaaliga seotu kohta suurt midagi öelda: “Mina jään. Aga ma ei taha sellest rääkida.”

Rasmuse isa, näitleja Hannes Kaljujärv tunnistab, et on samuti poja lahkumisotsusest kuulnud. “Saan temast kui noorest näitlejast vägagi aru,” toetab ta poega. “Seriaal on ju igal õhtul ekraanil. Ja kui noor näitleja näitab end ainult selle külje pealt, tähendab see, et teda võidakse hakata samastama selle tegelasega. See ei ole teps mitte hää! Ma igati tervitan tema otsust.”

Hannes Kaljujärv on ka ise juba aastaid teleseriaalis mänginud, kuid “Õnne 13” on ekraanil vaid laupäevaõhtuti. “Kui näitleja peaks igal õhtul töötama seriaalis, ei ole see minu meelest professiooni mõttes hää. Mna mõistaksin teda selle otsuse eest väga hästi.”

Draamateatri ja samuti “Kodu keset linna” näitleja Martin Veinmann aga väidab, et talle pole seriaalis mängimine siiani midagi halba teinud. “Küsimus on selles, et see on ju ka kehv, kui sind üldse ära ei tunta! (Naerab muhedalt.) Küsitakse sinult keemilises puhastuses: “Mis amet teil on?!” Ja sina oled enda arust kuulus näitleja… See on ju ka kehv tunne!”

Samas ütleb Veinmann, et mõistab näitlejaid, kes hakkavad end laiatarbekaubana tundma ja tahavad seepärast seriaalist lahkuda.

Seriaali produtsent Raivo Suviste: “Olen kuulnud, kuid ei tea sellest rohkem midagi. Ma ei ole seda teemat käsitlenud ega hakka sellega tegelema enne jaanuari.”

Ajakirjale Nädal ütles Suviste, et talle on noorte näitlejate pirtsutamine harjumatu: “Kas see on aja või nooruse märk? Kes seda täpselt teab…”