Homme lülitatakse maapealse leviga digitaaltelevisiooni võrku TV3, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

ETV, Kanal 2, Kanal 11, TV6 ja Kalev Sport hakkasid digitaalkujul levima juba varem. Lisaks on kodumaistest kanalitest digitaaltelevisiooni vahendusel vaadatavad reklaamivaba telekanal Neljas ning MTV Eesti, augustis käivitub aga täies mahus Pekingi olümpiamänge edastav ETV Olümpiaprogramm, mis on samuti nähtav ainult digi-tv vahendusel.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni liikme, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi sideosakonna juhataja Edvard Saarma sõnul on tehnoloogia areng ja digi-tv kasutuselevõtt loonud Eestis täiesti uue, paljukanalilise telemaastiku. „Tulevikuennustus on saanud reaalsuseks,“ ütles Saarma. „Kui vana analoogvõrk suutis Eestis edastada vaid kolme üleriigilist telejaama, siis juba praegu on digi-tv vahendusel kättesaadavad kaks korda rohkem kodumaiseid telekanaleid. Samuti on loodud head eeldused uute kanalite sünniks.“

Eesti telekanalite digitaalseks vastuvõtuks sobivad seadmed varustatakse Digilevi märkidega, et seadmeid oleks elektroonikapoodide kaubavalikust lihtne üles leida. Tasuta kanalite vastuvõtuks ei ole vaja liituda ühegi teenusepakkujaga, seda tuleb teha vaid juhul, kui soovitakse lisaks vaadata ka rahvusvahelisi ja kodumaiseid tasulisi kanaleid. Kaabeltelevisiooni ja satelliit-televisiooni vaatajaid Eesti üleminek digitaaltelevisioonile ei puuduta.

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Pihel kinnitusel võidab televaatajale kiiremast digi-tv-le üleminekust mitmel moel. „Digitelevisiooni oluliselt parem pildi- ja heli kvaliteet, kaks korda rohkem tasuta leviga kodumaised telekanaleid, telekava ühe nupulevajutusele otse teleriekraanil ja mitmed muud uued lisavõimalused on seda väärt, et digivastuvõtule kohe üle minna,“ loetles Pihel digi-tv eeliseid.

„Digitaliseerimine pakub vaatajatele rohkem infoallikaid ja suurendab valikuvabadust — seniste universaalsete telejaamade kõrvale on juba tekkinud kitsamatele sihtrühmadele suunatud kodumaised telekanalid ning spetsiifilisemaid kanaleid lisandub tulevikus kindlasti veel. Kuna üleminekuga digitaaltelevisioonile väheneb ühe telekanali levitamise kulu umbes 30 miljonilt kroonilt 3 miljonile kroonile, siis on telekanalitel võimalik levikulude säästu arvelt investeerida rohkem raha teleprogrammi arendamiseks.“

Lisaks eestikeelsetele teleprogrammidele toob kaasaegne digi-tv levivõrk tavalise katuseantenni kaudu vaatajateni ka välismaiseid telekanaleid, mida seni ainult kaabeltelevisiooni või satelliit-tv vahendusel vaadata sai. Selle aasta suve lõpuks laieneb maapealse leviga digitaaltelevisiooni levi kõikjale üle kogu Eesti territooriumi.