Kuigi konkureerivad stuudiod lükkasid süüdistused resoluutselt tagasi, on režissöör Ron Howard (pildil) ja kompanii Universal Pictures veendunud, et keegi filmitööstuses püüab “Piinatud mõistuse” mainet määrida.

Skisofreenikust Nobeli preemia laureaadist John Nashist rääkiv film on esitatud kaheksale Oscarile, sealhulgas parima režissööritöö, näitleja ja filmi preemiale.

Mida lähemale jõuab Oscarite jagamine, seda sagedamini ilmuvad meedias artiklid, mis süüdistavad filmi tegelikkuse moonutamises ja ilustamises. Mitmes artiklis väidetakse, et linateosest on välja jäetud Nashi juudivaenulikkus ja homoseksuaalsused seiklused.

Filmilevitaja Universal Picturesi esinaine Stacey Snider kinnitas The Hollywood Reporterile, et viimaste kritiseerivate lugude ajastatus ei jäta mingit kahtlust: tegemist on täpselt väljaarvestud ja sihikindla rünnakulainega.

Oscari võitmine ei tähenda ainult tunnustust tehtud tööle, reeglina tähendab kuldmehike ka kassatulude suurenemist. Kuna konkurents rivaalitsevate stuudiote vahel on äge, pole ka midagi imestada, et võitluses ei põlata ära mingeid vahendeid.

Ka peaosa mängiv Russell Crowe usub, et mängus olevad suured rahad võivad sundida inimesi kasutama küsitava väärtusega strateegiat filmi maine rikkumiseks.

“Piinatud geeniuse” tegijad tõrjuvad ründajate süüdistusi Nashi enda abi ja sõnu kasutades. Nash kinnitas, et ta ei ole homo ning tema suust poetunud mõningad juudivastased märkused pärinevad ajast, mil ta kannatas paranoilise skisofreenia all.

Filmist ei mainita Nashi poega, kes sündis enne abiellumist Aliciaga. Nii mõneski artiklis väidetakse, et poeg sündis ajal, mil Nash oli Aliciaga ametlikus abielus. Tegelikult jõudis paar korra lahutada ning abiellus seejärel uuesti. Nashi abieluväline järeltulija sündiski kahe abielu vaheajal.

1994. aastal Nobeli majanduspreemia võitnud Nashi abikaasat Aliciat mängib filmis Jennifer Connelly.