“Tamsar oli laia joonega mees, mida näitab kas või see, et ta oli Itaalia luures heal palgal,” ütles Freyja stuudio juht Tõnu Virve Eesti Päevalehele.

Kas mingil ajal vaid veidi president Konstantin Pätsist vähem teeninud mees ka Eesti poliitilise politsei leival oli, ei ole selge.

“Vanaisa oli ärimees ja ka rikas mees, kuid ega ta vanaemale oma äridest täpselt rääkinud — ta oli nagu ärimees Nossov, kes tegeles kõigega, mida sai müüa,” jutustas luuraja lapselaps, 39-aastane Eva Mets.

Vanaema, Elfriede Tamsar, neiupõlvenimega Aleksius vahel siiski kaasati salaasjusse. Saksa luure peastaabist näpatud tähtsad paberid reisisid nimelt Elfriede korseti all.

1940. aasta oktoobris Tamsar arreteeriti. Naine oli õega sauna läinud ja mees kümnekuuse tütrega koju jäänud. Naise saunast naastes oli laps voodis nutnud ja kaks püssimeest voodi ääres seisnud. “Vanaema ei näinud vanaisa enam kunagi ega kuulnud temast oma elupäevade lõpuni,” ütleb Petermann. Arhiivitõde on, et mees suri 1942. aastal Kirovi vangilaagris.

Võib arvata, et Tamsare raha on siiani mõnes Šveitsi või Londoni pangas, kuid millise nime all ja kus, ei ole teada.