Seekordne kinokava keskendub rahvusvahelistele lühifilmidele, millele lisanduvad Eestimaised linateosed, teatas Kinobussi meediakoordinaator.

Seniks maadmööda veerenud Kinobussi eesmärgiks on aastaid olnud viia nii vanu kui uusi filme vaatamiseks paikadesse, kus kino kohapeal ei ole, kuid huvi filmide vastu suur.

Kui 2006. aastal kulges Kinobussi tuur Eesti saartel, siis käesoleval aastal on võetud eesmärgiks tuletada Eestimaale meelde, et lisaks autoteedele on olemas ka veeteed.

Aastaid Kinobussi ideed vedanud Mikk Rand peab lotja selleks tegevuseks sobivaimaks lahenduseks. „Mul on tunne, et need mehed, kes lodja 14.-15. sajandil välja mõtlesid juba teadsid, et sellest saab suurepärane Kinolodi. Lodja trümm on ideaalne koht nii loenguteks, töötubadeks kui filminäitamiseks. Lodja puri on suur vete kohal kõrguv kinoekraan. Ja mis kõige tähtsam, lodjaga saab randuda pea igas väikeses jõe- ja järvesadamas, mis võimaldab filme viia ka sinna, kuhu bussirattad kunagi veerenud ei ole,” kiidab Rand iidset veesõidukit.

Igaõhtune peafilm Lodja purjel on „Laulev revolutsioon”. Lühifilmide programmid tulevad näitamisele Lodja trümmis ja uued Eesti filmid Filmitelgis. Kava algab kell 18.00.

Lisaks filmidele kannab Kinolodi koostöös RMK-ga sellel aastal ka olulist metsasõnumit. Selleks on Kinolodja juures Lodja töötuba, kus saadakse laevameeste tarkusi ja saab näha metsateemalisi filme.

Lodi ise on üks Eesti unikaalsemaid ja keskkonnasõbralikumaid veesõidukeid, millest annab tunnistust lodjale omistatud individuaalne sinilipp. Olles ehituselt identne 700 aastat kasutusel olnud Emajõe lotjadele vastab ta ka kõikidele kaasaegsetele veesõiduki nõuetele. Peamiselt tuulejõul liikuvale alusele on lisatud ka diiselmootor, kuid seegi kasutab keskkonnasõbralikku biodiislit.

Kinolodja juures tegutsevad traditsiooniliselt töötoad. Lisaks eelmainitud Lodja töötoale tegutseb ka Filmitöötuba, mis pakub võimalust oma koduseid filmitud materjale kokku monteerida ning aitab noortel ette valmistuda sügisel saabuvale Koolifilmi festivalile.

9.–18. augustini kestva Kinolodja tuuri käigus peatutakse sadamates: Alajõe, Mustvee, Kolkja, Värska, Mehikoorma, Puhja/Reku, Jõgeveste, Valma ja Tartus Atlantise esisel jõekaldal.