Kohale ja aastaajale iseloomulikud toidud räägivad lisaks, et valijatega kohtumise pealt Mailis kokku juba ei hoia!

Vaata Mailise retsepte:

I EELROOG

Arturi suupiste ehk soe juust moosiga

250 gr. Pehmet Brie tüüpi juustu
1 muna
2spl. Vett
2spl. Jahu
2spl. Riivsaia
Praadimiseks õli
Erinevaid moose serveerimiseks

Lõigata igale inimesele paras 2-4 cm tükk juustu.
Paneerida juust: klopi üks muna lahti, lisa veidi vett. pööra juustu jahus, munas ning riivsaias, vajadusel korrates muna-riivjuustu kuni juust on korralikult kaetud. Prae kuumas õlis. Nõruta (soovitavalt paberrätikul) ning serveeri koos moosiga. Sobivad muraka moos, kirsi moos, apelsini aga ka mustsõstra. Mina maitsestasin kirsimoosi veidikese loorberiga, võib ka muid põnevaid maitseaineid juurde lisada. Saab põneva koosluse, mis juustuga hästi kokku läheb.

II EELROOG

Röstitud hiidkrevetid kevade ootuses

15 Hiidkrevetti
5 spl. Valget veini
Sool
Pipar

Salatiks:
Rohelised salatilehed
Kirsstomatid
Granaatõunast paras peotäis
Ananassi tükke
Viinamarju
½ sidruni mahl

Kastmeks:
1dl balsami äädikat
2 spl suhkrut
2 laimi mahl
2 tl mett

Hiidkrevetid sulatada ning puhastada. Pea otsast ning koori, saba jäta alles. Siis lõika u kolmandiku osas veidi noaga lahti (umbes poole ulatuses), maitsesta soola ja musta pipraga ning lase veidi seista. Grilli grillpannil hetkeks läbi (tõmbab nn triibuliseks), siis aseta ahjuplaadile ning pritsi üle valge veiniga. Küpseta 3-5 minutit. Serveeri kohe
Rohelised salatilehed, veidi kirsstomatit, granaatõunast paras peotäis, ananassi tükke, viinamarjad tükeldada, segada ja maitsestada pigistades peale poole sidruni mahl.
Kastmeks sega balsami äädika hulka paar supilusikatäit suhkrut ning lasta keeda kuni segu muutub siirupiseks. Siis pigista sisse 1-2 laimi mahl ning paar tl mett. Kui segu tundub liiga hapu, võib mett juurde panna. Tilguta krevettidele ja salatile.

PEAROOG

Roosiline Rapla siga

500 gr. Sea sisefileed
100 gr peekonit
100 gr. Kuivatatud musti ploome
100 gr. Kuivatatud aprikoose
Sool
Pipar
Dijoni sinep

8 suuremat kartulit
2 sibulat
2 porgandit
Väiksem suvikõrvits
Väiksem baklažaan
Brokkoli
Maitserohelist

Kartuliroos: kraabi koorijaga suuremast kartulist õhukesed viilud. Kruti roosikujuliselt, kinnitades kuju hambaorkidega. Parem on lasta viile mõni aeg enne kasutamist vees liguneda, vähendab tärklise maitset. Kui roos on piisava suurusega pane soolaga maitsestatud keevasse vette. Mõne hetke pärast võta vahukulbiga välja. Pane ahjuplaadile ning pintselda sulavõiga üle. Küpseda ahjus kuldpruuniks. Aseta valmis roos taldrikule ning alles siis võta ettevaatlikult tikud välja.

Köögivilja wok: tükelda sibul, lõika porgandid parajateks ribadeks (kangideks) ning küpseta läbi. Lisa maitse järgi - paprika, suvekõrvits, baklazaan, brokoli jne. maitsesta soja kastmega, pipra ja soovi korral ka spetsiaalsete woki segudega. Lõpuks lisa tilli, peterselli jt maitserohelisi. Oluline, et köögiviljad jäävad mõnusad, mitte liiga pehmed.

Sea sisefileetükk lõigata keskelt terava pika noaga lahti, keerutades nuga tekitada kanal mille saab siis täita peekoni ja mustade ploomidega ja aprikoosidega. Maitsestada soola, pipra ning dijoni sinepi seemnetega. Lase veidi tõmmata ning siis keera fooliumisse ning küpseta u 45 minutit.

MAGUSTOIT

Lumised kuremarjad lumisel padjal

2spl. Fariinisuhkrut
100 gr. Kaerahelbeid
100 gr. Kuivatatud jõhvikaid
250 gr. Mascarpone toorjuustu
250 gr. Vahukoort
100 gr. Suhkrut
5 spl viskipõhjalist likööri
Kaunistuseks värskeid marju


Sulata pannil paar lusikatäit fariinsuhkrut, kuumuta suured kaerahelbed suhkus ning pane juurde jõhvikad. Ilus kuldpruun segu võta tulelt ning jahuta.

Vahusta mascarpone juustu ja vahukoore segu, lisa maitseks suhkrut ning viski likööri (bailey´s või muu) ning parajalt paks vahune segu lao kihiti krõbeda kaerahelbe kihiga.