„Surnuaiavahi tütar“ on film Eesti vaatajale teemadel, mis eestlasi filmia utorite sõnul kõige valusamalt puudutavad: joomine,tööpuudus ning oskamatus eluga hakkama saada. Kuid teemadeks on ka armastus, halastus, lootus.

Joodikust emal (Maria Avdjuško) suhtes vaatajal ehk suurt usku ei ole ning see ei pruugi tekkida ka filmi lõpuks. Ehk on lootust aga surnuaiavahi pere 8-aastase tütre Lucial, keda mängib filmis Maria Kerttu-Killu Grenman? Vaata filmi treilerit:


Filmi autor Katrin Laur on algusest peale tahtnud rääkida väikese inimese lugu. Õppides Moskva Kinoinstituudis rezhii erialal oli taesimene film „Heal järjel inimesed“, mis räägib keskealisest üksikemast, kes hakkab aru saama, et varsti ta tütred tema enam ei vaja.

Pärast filmikooli lõpetamist lahkus Katrin Laur Saksamaale ning töötas nii stsenaristi, stsenaariumi nõustaja kui dramaturgia õppejõuna 2006. tegi Laur Eestismängufilmi „Ruudi“, mis on olnud populaarne nii laste kui katäiesti lastetute täiskasvanute hulgas.

„Surnuaiavahi tütar“ paistab silmasotsiaalsuse ja realismiga. Pärast Leida Laiust ei ole meil eriti tehtud filme, mis räägiks oma loo naistegelase vaatevinklist. Nii, et naine oleks subjekt: see kes tunneb, tegutseb, mõtleb, vastutab või vastutusest kõrvale hiilib, valetab, nutab, teeb kurja ja head.

Filmi tootjad on Estinfilm ja ContentProviders. Filmi produtsent on Mati Sepping. Lisaks teatud ja tuntud headuses tegijatele pakkus „Surnuaivahi tütar“ kahele noorele tegijale esimese täispika mängufilmi võimaluse.  Soomlasest operaator Anssi Leino ei olnud enne täispikka filmi teinud ja kanoor helilooja Pärt Uusberg kirjutas esimest korda muusika täispikale filmile.

Lucia osas astub üles Kerttu-KilluGrenman, 10 aastane Hagudi koolitüdruk, teised osalised on Jats - Esther Kõiv (8 aastane Imastu koolkodukasvandik), Maria – Maria Avdjushko, Kaido- Rain Simmul, Sirpa - Ulla Reinikainen,Joss - Arvo Kukumägi,  õp Mets - Eva Klements,  ja episoodides veel palju tuntud eesti näitlejaid.

Mängufilmi„Surnuaiavahi tütar“ valmimisttoetasid Eesti Filmi Sihtasutus ja Eesti Kultuurkapital.