Ekspertide juht on Mart Sander

Juulikuus algab uudisteprogrammi „Reporter“ raames põnev „Antiigireporter“, mille eesmärgiks on pakkuda inimestele võimalus oma huvitavate vanade asjade väärtus teada saada ja võib-olla need ka rahaks vahetada.

„Antiigireporteri“ buss sõidab ringi Eesti väikelinnades, seal, kus ei leidu suuri galeriisid või antiigikeskusi. Meeskond kutsub inimesi tulema kokku ja võtma kaasa oma põnevaid esemeid nii teistele vaatamiseks kui ka selleks, et neist ise rohkem teada saada.

Huvitavad asjad vaatab üle ekspertide meeskond, keda juhib Mart Sander. Ta on ise aastaid tegelenud kõige vana ja huvitava uurimise ja kogumisega ning peab Tallinnas Sakala tänaval kunstigaleriid, mis vahendab vanemat maalikunsti.

Mida võib kolikambrist leida?

Küsimuse peale, mis muudab mõne esmapilgul tavalise eseme väärtuslikuks, vastab Sander: "Nende vanus, nende firmamärk või nende autor. Isegi 21.sajandil võib juhtuda, et vanavanematelt päritud kola pähe visatakse ära mõni just selline ese, mille väärtus antiigikollektsionääride hulgas võib ulatada tuhandetesse eurodesse.“

Ta lisab juurde, et viimastel aastatel on Eesti erakogudest („kolikambritest“, täpsustab ta) leitud nii Meisseni portselani kui haruldasi postmarke, mille väärtus on üle kümne tuhande euro.

Sageli aga juhtub, et omanik ei tea eseme väärtust ning annab selle ära võileivaraha eest; asja uus omanik aga teenib selle edasimüügist kõva kopika.

"Eks internetiajastul on inimesed muutunud teadlikumaks ja mõistavad, et igal vanal esemel on mingi hind, ent sellest hoolimata lasevad paljud ennast pügada. Teised jälle elavad viletsuses, omal kapinurgas või seinal mõni asjake või pilt, mille müügi puhul saaks kõik majanduslikud mured murtud. Ärge laske sellel juhtuda! Tulge ja näidake oma huvitavad asjad „Antiigireporterile“."

Sander lubab, et "Antiigireporter" annab inimeste varandusele hinnangu. "Viime teid televisiooni vahendusel kokku just nendega, kes oleks nõus just selle asja eest kena summa välja käima. Äkki seisab just teie majapidamises vanim eestikeelne raamat, unikaalne kivikirves, haruldane keskaegne münt, mõisast ära tassitud seinakell või Konrad Mägi maal? Äkki teeb Antiigireporter teist miljonäri? Võtke meiega ühendust ja te ei pea kahetsema!"

Asjad kohe rahaks

Kas inimestel on võimalus asju kohe ka rahaks vahetada? "On ju alati võimalus, et juba laadale tulevad kokku ka potentsiaalsed ostjad," ütleb Sander. "Suve lõpul plaanime teha parimatest pakutavatest esemestest teleoksjoni, mille tuludest läheb suur protsent ka heategevusse. Selle kaudu jõuavad esemed ilmselt kõige laiema vaatajaskonnani ja nende hind võib kujuneda kõrgemaks kui julgetakse unistada. Nii et kiirustada pole vaja."

"Antiigireporter" alustab oma ringsõitu juba sel nädalal. Esimene kogunemine toimub pühapäeval, 3. juulil algusega kell 13 Saaremaal, maalilises Jurna turismitalus Kuressaare lähedal.

Kõiki kokkutulnuid ootavad lisaks Kanal 2 meeskonnale ka elav muusika ja suupisted.
"Arvatakse ekslikult, et ega maakohtades midagi väärtuslikku ei ole," ütleb Sander. "Aga omal ajal kui mõisnike võim lõppes, tirisid talunikud kõik mõisa varad oma majapidamistesse. Just sellistes taludes võib seista hirmkalleid asju, mille väärtusest omanikel õrna aimugi ei ole." 

Populaarne saade

Sanderi sõnul on vastavad saated Inglismaal ja mujalgi väga populaarsed, kuid Eestis selliseid tehtud ei ole.

Järgmised antiigilaadad toimuvad 15. juulil Elva lauluväljakul ning 16. juulil Kohtla kaevanduspark-muuseumis. Mõlemas kohas toimub samal õhtul ka Mart Sanderi orkestri ja Rahvusooperi solistide operetikontsert.

Kui tekib küsimusi või kui keegi tunneb, et ei jaksa ise mõnda suurt eset kohale toimetada, võib sellest kirjutada meiliaadressil antiigireporter@kanal2.ee või helistada telefonil 53 445 786 ning ekspertide buss võib teid ka ise külastada.