Multitalent Mart Sandri uusi film, noortele suunatud õudukas "Kõhedad muinaslood" on mitmetel filmifestivalidel edukalt esinenud, võites mõne tiitli pea igal festivalil, kus ta üles astub. Kui võiks arvata, et Mart Sander võtab nüüd aja maha ja puhkab, siis seda ta endale veel ei luba.

"Praegu on kooliaasta lõpp, atesteerimised, pingutan selle nimel, et doktoriõppesse püsima jääda ja see ära lõpetada. Siis on plaan terve suveperioodi ära kasutada, tehes üha uusi asju," ütles Mart Sander Retro FM hommikuprogrammis Rauno Märksile.

Peale selle on Mart murdnud end ka Ameerika teleturule, kus kohalikud said näha "Litside" esimest hooaega. Mart teeb koostööd ka TV 3-ga, et sari saaks sügiseks teise hooaja.

"Kõhedad muinaslood" on Mart Sandri kõige hilisem filmitöö. Film sai valmis detsembris ning ta on seda alates sellest ajast festivalidele pakkunud. Väikestel festivalidel osalemine läinud kiirelt ja edukalt, kuid suurtel, kus kogu protsess võtab aega pool aastat, ei ole veel tulemusi ette näidata. Mart on teeninud filmi eest seitse rahvusvahelist tiitlit ning oma lemmikfestivalil HÕFF pärjati ta parima žanrifilmi tiitliga.

"HÕFF on asi, mida ma pole 14 aasta jooksul kordagi vahel jätnud. Tänavu oli see mingi imelik online versioon ja sellel ma ei osalenud praktiliselt üldse, sest sellel pole seda võlu, mis on siis, kui sul on see vana hea seltskond koos ja kõik elavad selle festivali nimel," selgitas filmitegija.

Koroonakriisi filmi minekut ja edu ei takistanud, sest see läks ringlusesse enne eriolukorra tekkimist. Küll aga on Mart Sandril kahju, et mitmed festivalid, kuhu ta ise oleks tahtnud minna, viiruse tõttu ära jäid.

"See on kurb. Nüüd ma mõtlesin, et ma käin sellega festivalidel kaasa. Jõudsime käia täpselt ühel Londonis ja juba sealt tulles hakkas see kriisi jutt juba vaikselt peale. Pärast seda hakkasid kõik festivalid vaikselt ära jääma. Nüüd ei teagi, mis juhtub, kas ma seda üldse oma silmaga festivali suurel ekraanil näen," sõnas Mart Sander.

Juba sel laupäeval on võimalik eestlastel filmi näha suurelt ekraanilt. Nimelt on Rocca Al Mares seatud üles autokino, kus filmi näha saab.

Mart Sandri jaoks on autokino põnev konseptsioon, mis on USAs juba üle sajakonna aasta eksisteerinud, aga Eestis pole seda tema sõnul kordagi katsetatud.

"Nüüd, kui tavakinod avatakse, siis on viimane võimalus panna Žigullile elu sisse, võtta kallim esiistmele ja õlu kaasa, kaassõitjale muidugi, ja minna vaadata see (film) tohutu suurelt ekraanilt ära," ütles filmitegija.

Rocca Al Mare Topauto autokino ekraan on 6x11 meetrit suur ning Mardi sõnul hea pildi ja värvikvaliteediga. Autokinos on igal õhtul võimalik vaadata kaht filmi. Kokku mahub autokinno ligi 100 autot ja ühes autos võib korraga viibida kaks inimest või perekond.

Ameerika kultuuris on autokinod romantika tipp, head kohad, kus kallimaga saab õhtut veetma minna. Mart Sander loodab, et vaatamata tavakinode avamisele kujuneb see ka Eestis vähemalt suveks selliseks.

Mart Sander avas plaane ka sügise telehooaja osas. Ta ütles, et plaanid on juba laual olnud ning ilmselt minnakse kohe sügisel edasi ka "Maskis laulja" teise hooajaga.

"See on kahe otsaga saade. Ühest otsast on see täiesti ajutu meelelahutus, aga teisest küljest on ajutut meelelahutust vaja selle valu ja piina juurde, mida me iga päev saame," kirjeldas Mart.

"Tundus olevat sa selline saade, mis ei lähe kohe käima, aga kui läks, siis rebis see end vaadatavuse edetabelis esikohale. Ja ma loodan, et seda saab teha veel paremini. Ma ei räägi endast vaid kogu sellest olukorrast, mis kindlasti halvas saate tegemist. Kui püüad tühjas stuudios hüpata ja karata ning teeselda, et esined suurele publikule, siis jääb see asi natuke kängu," rääkis Mart ja lisas, et kui stuudio saab publikule avada, siis see jääb veel mõneks hooajaks teleekraanidele.