Näiteks ei näidatud esmaspäeval TV3 eetris mitte kavas välja reklaamitud filmi “Mehhiklane”, vaid menukomöödiat “Notting Hill”. Oktoobris ajas Kanal 2 vaatajaid segadusse, kui nädalavahetustel vahetati lubatud filme välja “Politseiakadeemia” vastu, kirjutab SL Õhtuleht.

TV3 avalike suhete juht Annely Adermann möönab, et närviline muudatuste aeg algas umbes kuu aja eest. Põhjuseks konkurents. Vaatajanumbreid jälgitakse vaat et sekundikaupa. “Aga võin ka öelda, et TV3 on olnud korrektsem,” leiab ta. Nimelt üritab TV3 kavamuudatustest teada anda nii operatiivselt kui võimalik, edastades need kiiresti telekavade väljaandjatele.

Igal neljapäeval saadab TV3 välja ülejärgmise nädala kavad, samas on nad seadnud tingimuse, et kuni järgmise nädala teisipäevani saab üht-teist veel muuta. “Tegelikult peaks muudatused telekavade väljaandjateni jõudma küll. Oleneb sellest, kuidas keegi oma asju korraldab,” arvab Adermann. Kõige kindlam on tema sõnul värsket kava vaadata telekanali kodulehelt.

“Aga Kanal 2-l oli nii, et “Politseiakadeemia” puhul muudatused sisse ei läinud. Nii juhtus mitme filmiga,” leiab Adermann pinnu konkurendi silmast.

Mõnikord on telekavad ka nihkesse läinud — saade algab lubatust minuteid hiljem. See on Adermanni sõnul johtuv reklaami hulgast, mis võib algusaegu ehk pisut nihutada. “See on igas kanalis nii.”

Miks aga päevapealt lõpetati skandaalse ja enneolematuna välja reklaamitud Vene talk-show “Aknad”? Adermann tsiteerib programmidirektor Jüri Pihelit: “”Aknad” lõppesid mitte sellepärast, et vaatajahuvi oleks olnud väga vähene, vaid meil tuli parem programm, milleks on tõsielusarja “Totaalne muutumine” jätk. Sellele järgneb omakorda “Totaalse muutumise” kodueri.”

USA dokseep, mis kajastab inetute inimeste imepärast muundumist ilusaiks, seda ilukirurgia abil, on eestlaste hulgas ülimenukas. Adermanni sõnul tuli sari “Naistevahetuse” tõttu katki jätta, kuigi seda olnud kahju teha. Samas aga olnudki “Totaalne muutumine” planeeritud “Naistevahetuse” soojenduseks.

“Eks konkurendid pidevalt jälgivad, mis on teisel samal ajal vastu panna,” võtab Adermann kavamuudatuste teema kokku. Kui avastatakse, et konkurendil on midagi väga magusat kavas, otsustab programmidirektor, kas tasub vaatajanumbrite pärast viimasel hetkel võitema hakata või jätta kõik nii, nagu on.

Kanal 2 peadirektorile Urmas Orule ootamatuid kavamuudatusi esialgu ei meenugi. Ta pakub, et kui juttu on filmidest, on enamikul puhkudel probleemiks tarnehäired — lepingud on ammu sõlmitud, kuid filmi kohalejõudmine venib.

“Aga mis “Politseiakadeemiat” puudutab, siis seal võis olla taga ka lihtsalt see, et sel aastal on telekanalite konkurents nii tihedaks läinud, et selle nimel muudetakse üsna kiiresti kavu ja vahetatakse filme.”

Kas nii, et lööte telekava lahti ja vaatate, et ohhoo, mis konkurent on selleks kellaajaks pannud ja teete kiire muudatuse?

“Jah, ka niipidi,” möönab Oru.