Apollo Kino Baltikumi tegevjuht Kadri Ärm tunnistab, et kuigi eriolukorra mõju kuidagi vältida ei saa, siis päris niisama meeskond istunud ei ole. "Äriliselt on olnud väljakutsuv aeg, sest Apollo kinod on olnud pea 2 kuud järjest suletud. Iga suletud päev tähendab kinode jaoks kahjuks lisaks püsi- ja tööjõukulule ka saamata jäävat tulu. Teisalt on eriolukorra piirang sundinud kogu meeskonda olema leidlik, nutikas ja paindlik. Oleme kasutanud seda aega erinevate kriisist väljumise plaanidele ka tulevikutegemiste ajurünnakuteks, milleks tavaolukorras oli tihti keeruline aega leida."

Forum Cinemas Baltikumi tegevjuht Kristjan Kongo toob aga välja, et just praegu tajub kino kõige paremini oma publiku armastust. "Eriolukord on kinosid kindlasti mõjutanud, selles ei ole küsimust. Samas on andnud see teadmise, kui palju eestlased kino armastavad. Järjest enam saame päringuid,millal kinod taas avame ning kas oleks võimalik siiski kuidagi kinno tulla. Kahjuks hetkel ei ole meil kindlaid kuupäevi, mida välja hõigata, ootame isegi pikisilmi valitsuse otsuseid."

Seni on edasi lükatud umbes kaheksa sellele kevadele ja suvele planeeritud Hollywoodi suurfilmi esilinastust. Näiteks "Jänes Pikk-kõrv", "Kena vaikne kohake 2", "Mulan", "Kiired ja vihased", "007: Surm peab ootama", "Top Gun: Maverick", "Käsilased 2". Neile lisandusid ka palavalt oodatud kodumaised filmid. Näiteks "Rain", "Salmonid", "Viimased", "Hüvasti NSVL". Kui Soome asjatundjad on välja toonud, et just "Tenet" võib erkaanide majandusliku seisu päästa, siis meil olukord nii hull ei näi olevat. "Kindlasti liiguvad filmide esilinastuse ajad veel, kui on selge, millal kinod avatakse ning "Tenet" ei jää ainukeseks kassahitiks. Lisaks on ootel ka kultuuriprogramm: ooperid, teatrid, balletid, mis kindlasti kinolinale naasevad," toob Kongo välja.

Ärm selgitab, et kuna seni pole teada, millal kinod uuesti avatakse, siis on üsna kindel, et ka sõltuvalt sellest võivad esilinastuste kuupäevad veel muutuda. "Filmistuudiod elavad hetkel päev korraga, sest iga päev võib tuua uusi uudiseid, mis paneb neid senised linastusplaanid ringi vaatama. Oleme optimistlikud ja usume, et küll jagub nii välismaiseid kui kohalikke filme, mida saame kinosõpradele näidata. Lisaks on mitmeid väärt filme, mis paljudel nägemata, sest need jõudsid kinodes olla kõigest loetud päevad enne kinode sulgemist."

Kongo sõnul on Forum Cinemas olnud tihedalt kontaktis kolleegidega naaberriikidest. Tänu sellele on ka meie kinod juba valmis oma kliente esimesel võimalusel vastu võtma. "Kõiki filmifänne ootame kinno tagasi ja selle tarbeks on kasutusele võetud kõik ohutusmeetmed, et tagada turvaline kinokülastus," ütles Kongo.

Apollo Kinol on aga varuks eriti uuenduslik üllatus. Nimelt toob Ärm välja, et isolatsioonis on meeskond tööd teinud, et klientidele Tallinna Lauluväljakul toimuma hakkavat autokino juba 15. mail tutvustada. "Apollo Autokino eesmärk on tuua kino inimestele kättesaadavaks nõuetele vastavalt turvaliselt, tagades kontaktivaba piletimüügi, mugava sularaha- ja kaardimaksevaba tootemüügi ning kohapealse kontrolli, et külastajad püsiksid terve seansi aja turvaliselt autos," selgitab Ärm.

Nii Forum Cinemase kui ka Apollo Kino fännid võivad olla kindlad, et ka klientide majanduslike võimaluste muutust on arvesse võetud. "Külastajaid ootavad super pakkumised, mis toovad kindlasti naeratuse näole," lubab Kongo. "Kinode kriisijärgne tegevusplaan võtab arvesse klientide muutunud ootuseid ja majanduslikku olukorda ning kohandatud filmide linastuskava," toob ka Ärm välja.

Kultuuriminister Tõnis Lukas ütles ERR-ile, et et juulist alates on vabas õhus korraldatavate ürituste piiriks 1000 inimest ning siseruumides korraldatavate avalike ürituste piiriks jääb 500 inimest. See avab võimaluse juulist alates ka kinodele ja teatritele.