“Mees torukübaraga” jälgib Kirsi tegemisi aastal 2000, kui Miss Estonia Evelyn Mikomägi jõudis Miss Universumil kümne parema hulka.

Filmi režissöör Riho Västrik tunneb Valeri Kirssi aastast 1991, kohtudes toona Valeriga kui ajakirjanik intervjueeritavaga. “Kui ma õigesti mäletan, tegi ta samal korral mulle ettepaneku juhtida mingit missivalimiste eelvooru. Tegin seda ja sattusin sujuvalt ka ise mõneks aastaks missikarusselli keerlema. Räägitagu mida tahes, ilus aeg oli,” meenutab Västrik.

Filmi materjal seisis Västrikul kaksteist aastat riiulis, tekitades temas regulaarseid süümepiinu. Nüüd, mil see materjal on koos Kadriann Kibusega valmis monteeritud, on Riho sõnul tegu justkui „torukübarast leitud looga”. Riho usub, et kogunenud kogemused aitasid tal lõpuks tublisti parema lõpptulemuseni jõuda, kui see oleks õnnestunud 2000. aastal.

"Kirss portreteerib ennast ise. Mul polnud vaja muud, kui tähtsamad jooned välja tuua ja need filmikeelde tõlkida,” sõnab Västrik.

Valeri Kirss organiseeris 1975. aastal vanasõidukite fanaatikutest klubi UNIC. 1988. aastal taastas Kirss Eesti Wabariigi ajal katkenud missivõistluste traditsiooni. 1992. aastast alates pidas tema korraldatud Eesti Miss Estonia vastu konkureeriva missivõistluse survele.

Filmi režissöör on Riho Västrik, operaatorid Ivar Toodo, Riho Västrik, Arvo Vilu ja monteerija Kadriann Kibus. “Mees torukübaraga” tootis © OÜ Vesilind 2012 . Filmi pikkus on 50 minutit.