Armastuse ja Anarhia filmifestivalil Yleisradio poolt rahastatud filmi "Soome marssal" esilinastuse järel kiitsid kriitikud küll filmi ideed, kuid teostuse pool jäi enamuse jaoks nõrgaks, vahendab Helsingin Sanomat.

Teatavasti on idee autorite seas ka eestlane Ken Saan, kes Soome poolele Keenia filmitööstuse võimalusi tutvustas.

Skandaali põhjustaski see, et sangariloo osatäitjaid olid mustanahalised. Pühaduserüvetamise või tabude murdmisega, mida ehk Soomes kõige enam kardeti, siiski sisu puhul tegemist ei olnud. Filmis ei esitata konkreetset ajaloolist Mannerheimi, vaid lugu kaugest põhjamaa marssalist, mida vestab vanaisa oma lastelastele. Kõneldakse marssalist, kes oli väga tubli riigi teener, aga oma pere ja naise jättis unarusse. 

Kriitikute arvates on esitus amatöörlik ja odavalt seebilik.

Peaosa ehk marssal Mannerheimi mängib tumedanahaline keenialane Telley Savalas Otieno. Filmivõtted toimusid Nairobis maist juulini ning ka võttegrupp oli rahvusvaheline. Režissöör on keenialane Gilbert Lukalia ning film ise YLE, Kenya produktsioonifirma Savane Productions ning Eesti Filmistuudio Kalevipojad ühistöö tulemus.

"Soome marssal" põhineb Erkko Lyytineni ja Ken Saare ideel. Filmis hargneb Gustaf Mannerheimi lugu Keenia traditsioonilises jutuvestmise stiilis, keskmes on Mannerheimi tundmatum pool.

"Tahtsime filmi abil uurida kangelasmüüti värskest küljest, austades objekti ja pidades kinni faktidest. Film on siiski fiktiivne tõlgendus Mannerheimi elust," kommenteeris Erkko Lyytinen filmi esilinastusel.

Filmi väntamisest on valminud ka kuueosaline tõsielufilm „Operaatio Mannerheim", mida näidatakse Yle TVs igal õhtul 30.9-5.10.2012.

Filmi ennast saab teleekraanidel vaadata Yle TVs laupäeval 6. oktoobril 2012.

Filmi on võimalik vaadata ka SIIT.