Clark ja teised NASA teadlased osutavad Hollywoodi näitlejatele ja lavastajatele üha suuremat abi ulmefilmide juures, et need võimalikult realistlikud näiksid, kirjutab uudisteagentuur AP. Samas sütitatakse nii ka vaatajate huvi kosemoseuurimise vastu.

Viimati lõid USA kosmoseagentuuri NASA teadlased tehnilise abi ja teabega kaasa Clint Eastwoodi vananeva astronaudi seiklustes filmis "Space Cowboys" (Kosmosekauboid).

"Hollywoodi kaudu saame tekitada inimestes huvi kosmose vastu ning jagame seetõttu oma kogemusi, et teha ulmelugu võimalikult tõepäraseks," ütles Clark.

NASA kosemosejaamade teadlane Clark aitas produtsente süstikute ja orbitaaljaamade mudelite projekteerimisel. Astronaut Yvonne Cagle jagas "Kosmosekauboides" näpunäiteid lennueelsete protseduuride ja avakosmosesse väljumise kohta.

NASA aitab Hollywoodi juba 1995. aastast, kui rezhissöör Ron Howard saavutas teadlaste abiga "Apollo 13" vapustavalt realistliku pildi.

"Tänapäeval on publik teaduse küsimustes palju haritum ja NASA abiga on võmalik teha lood usutavamaks," ütles Warren Betts, kes värbab filmidesse tehnikaeksperte.