“Juba see, et filmi levitajaks Soomes hakkas Columbia TriStar ja et film hakkab jooksma Helsingis kahes kinos ja kokku 11 Soome linnas, näitab: levitajal on usku, et film on hea,” ütles SL Õhtulehele filmi produtsent Kristian Taska.

18 miljonit krooni maksnud linalugu tuleb ekraanile näiteks Tamperes, Oulus ja Turus. Taska teada pole Eesti film varem Soomes nii võimsa pauguga ekraanile jõudnud ja ta usub, et sel peaks seal ka edu olema, seda enam, et üht kõrvalosa mängib Soome tuntuim meesnäitleja Peter Franzen. Vaatajate hulka ei julge produtsent prognoosida.

Filmi tootja teenib Soome piletimüügist vaid pisikese osa, umbes 10 krooni inimese pealt. Priskema kasumi teenivad filmi levitaja ja kino omanik.

“Kui Soomes õnnestub reklaamiraha tagasi saada, on hästi läinud. Kasumit me ei taotle. Peaasi, et üks Eesti film Soomes rahvani jõuaks,” ütles Taska.

Koos Skandinaavia ühe suurema filmimüüja Nordiskiga on Taskal kavas levitada linateost lähema poole aasta jooksul ka Skandinaavia, Läti, Leedu ja Venemaa kinodes. Konkreetseid samme naabrite filmihuviliste vallutamiseks veel astutud pole. 1. novembril hakatakse film näitama Coca-Cola Plaza kobarkino kahes saalis, Tartus kinos Ekraan ja Pärnus kinos Mai.

Ka Vabadussõja-ainelise mängufilmi “Nimed marmortahvlil” montaaž ja järeltootmine toimus Soomes, Digital Film Finlandi laboris. Filmi pikkuseks jäi pärast monteerimist 92 minutit, millele lisandub umbes kolm minutit tiitreid.

“Nimed marmortahvlil” esilinastuseks 1. novembril peaks välja tulema ka spetsiaalne raamat, mis sisaldab esindusliku valiku filmi fotosid, aga ka ajaloolise ülevaate Vabadussõja sündmustest.

Albert Kivikas avaldas menuka Vabadussõja-ainelise romaani “Nimed marmortahvlil” 1935. aastal. Romaan kujutab sõda ja tollaseid olusid õppursõdurite silme läbi. Filmi peaosades mängivad lavakunstikooli 20. lennu lõpetanud Priit Võigemast, Alo Kõrve ja Hele Kõre. Filmi teine režissöör on Olav Neuland ja operaator on Venemaalt Sergei Astahov.

Eesti kinodes hakkab ligi 21 miljoni kroonise eelarvega filmi levitama MPDE, Soomes Columbia Tristar.