Avo Kiir on Iisaku vallavanem, kuid omal ajal isegi Riigikogus istunud mees teeb poliittööd vaid sellepärast, et end keerulisel ajal ära elatada. Avo kutsumus on ennekõike vaimulikutöö ning nii on ta Viru praost ja Iisaku koguduse õpetaja. Just nagu tõeline jumalasulane, on ka Avo lahke mees, kel on alati aega teisi ära kuulata ja tükike head nõugi anda. Kõigele lisaks armastab aga Avo süüa teha – see, kuidas mees köögis toimetab, on omaette nauditav vaatepilt, sest tema käe alt tulevad nii välimuselt kaunid kui ka väga maitsvad toidud.

Retseptid

I EELROOG
Viie minuti kala
200 g soolalõhefileed
1 sidrun
0,5 tl suhkrut
soola

Puhasta kala ja lõika väikesteks tükkideks. Maitsesta esmalt suhkruga, lase seista ning viie minuti pärast soola ja sidruniga. Serveeri kohe krõbeda saiaga.

II EELROOG
Kõrvitsapüreesupp
2 sl õli
400 g kõrvitsat
2 kartulit
1 porgand
1 sibul
6 dl kana- või aedviljapuljongit
soola
purustatud musta pipart
röstitud kõrvitsaseemneid

Kuumuta potis õli, lisa tükeldatud kõrvits, sibul, kartul ja porgand ja näpuotsatäis soola ning kuumuta pidevalt segades 5 minutit. Lisa kuum puljong, kata pott kaanega ning hauta keskmisel kuumusel 15-20 minutit, kuni aedviljad on pehmed.
Püreesta supp saumiksriga. Maitsesta muskaadi ja pipraga. Serveeri röstitud kõrvitsaseemnetega.

PEAROOG
Pilaff tataripäraselt

• 900 g – 1 kg lambaliha koodi küljest
• 500 g porgandeid
• 2 suurt hakitud sibulat
• 1,5 kg pikateralist riisi
• soola maitse järgi
• 6 tervet küüslauku
• 600 ml + 200 ml vett
Maitsesegu jaoks
• vürtsköömneid
• kuivatatud barbarissi
• paprikapulbrit
• kurkumit
• mõned safraniniidid

Osta lambakoot ja lõika liha kondi küljest lahti. Tükelda liha umbes 3 cm kuubikuteks. Koori porgandid ning lõigu 5 cm pikkusteks ja 0,5 cm laiusteks ribadeks. Pese riis korralikult läbi ja pane pooleks tunniks külma vette likku. Pruunista liha suures kaanega ahjupotis omas rasvas maksimumkuumusel 15 minutit. Lisa porgandiribad ja hakitud sibul. Keera pliidil võimu väiksemaks ja prae veel veerand tundi.
Siis puista lihale 1 sl jagu maitsesegu ja veidi soola ning hauta 5 minutit, aeg-ajalt segades.
Nõruta riis ja vala liha peale potti. Suru koorimata küüslaugud tervena riisi sisse. Kalla tuline vesi lusikat kasutades ühtlaselt riisile.
Vett peaks olema mitte rohkem kui 1 cm jagu üle riisi pinna. Ära sega, pane potile kaas peale ja vähenda veelgi kuumust. Kümne minuti pärast kalla allesjäänud 200 ml kuuma vett sisse ja raputa pool supilusikatäit maitseaineid riisi peale. Hauta veel kümme minutit, sega puulabidaga korra läbi ja ongi pilaff valmis.

MAGUSTOIT
Beseerull

4 munavalget
225 g suhkrut
1 tl sidrunimahla
näpuotsaga soola
2 tl maisitärklist
veidi õli küpsetuspaberi määrimiseks

Täidis:
ca 150 g kohupiimakreemi
ca 150 g mascarpone'i
ca 1,5 dl paksemat kirsikeedist/moosi

Lisa munavalgetele näpuotsaga sool ja sidrunimahl ning hakka neid miksriga vahustama. Kui hakkab juba valge vaht moodustuma, lisa suhkur ning vahusta edasi, kuni munavalged on saanud läikivaks vahuks, millest vispleid välja tõmmates moodustuvad valged tipud.
Kuumuta ahi 150 kraadini. Vahustatud munavalgetele sega ettevaatlikult hulka maisitärklis. Määri ahjuplaadil olev küpsetuspaber pealt kergelt õliga kokku ning kalla sellele vahustatud munavalged. Küpseta beseed 150-kraadises ahjus 25 minutit. Võta besee välja, pane sellele peale puhas küpsetuspaber ning kummuta besee pealmine pool allapoole. Lase jahtuda umbes 20-30 minutit ning määri vahele täidis. Keera besee rulli.