57-aastane Airi peab koos mehega Kuressaare lähedal Upal turismitalu. Heleda pea ja prillidega Airi jätab esmapilgul üsna range mulje, kuid tegelikult peitub karmi välisilme all heasüdamlik isiksus.

Ta on lõpetanud Tallinna Polütehnilises Instituudis tehnoloogiainseneri eriala, mis tähendab seda, et toidutegemise organiseerimine on tal lausa kooliajast käpas. Airi on seltskonnast kõige teravama keelega ning ei jäta märkimata, kui talle mõne roa juures miski ei meeldi.

Õhtusöögi parimad hetked (NB! see info ei ole mõeldud otse avaldamiseks)

Airi retseptid

1. eelroog
Koduleib  maitsevõidega

Leiva juuretis pane hapnema, lisades rukkijahu ja sooja vett. Sega ühtlaseks. Saad sedasi eeltaigna, mille katad õhukese rukkijahu kihiga ja jätad sooja kohta hapnema. Nõu kata rätikuga. Umbes 24 h pärast proovi, kas taigen on piisavalt hapukas. Kui ei ole, las hapneb mõned tunnid lisaks. Kui maitse on paras hapu, sega sool ja suhkur jahuga ning seejärel lisa taignasse. Taigen sega korralikult läbi. Siis lase veel umbes 1 h seista, enne pätside voolimist sega veel korra. Valmis pätsidel lase kerkida 40-50 minutit. Küpseta ahjus 230 kraadi juures umbes 10 minutit. Siis edasi 200 -190 kraadi uures kuni leib on valmis. Maitsevõi saamiseks sega pehme või hakitud ürtidega, lisa natuke soola ja aseta külmkappi kuni serveerimiseni.

2. eelroog
Marineeritud angerjas salatipadjal

Marineeritud angerjas

Frillice salat

Rukola salat

Lehtsalat
Värske till

Röstitud sepiku kuubikud

Salatikaste

Serveerimistaldrikule pane rebitud erinevaid salateid, piserda salatikastmega, mille segad kreeka pähkli õli, sidrunimahla ja vähese suhkruga. Peale aseta üks tükk marineeritud angerjat ja röstitud sepiku kuubikud. Raputa üle hakitud tilliga, kaunista punase paprika või mõne kirsstomatiga.

Pearoog

Mee ja sidruniga maitsestatud ja ahjus küpsetatud metsseakints soojade juurviljadega

Metsseakints
Sidrun
Mesi
Sool, pipar

Porgand
Kaalikas
Roheline hernes

Kartul

Metsseakints hõõru kokku mee ja sidrunimahlaga, maitsesta soola ja pipraga. Küpseta suletud nõus 5 tundi 135 kraadiga. Kui liha sisetemperatuur on ~70 kraadi, on valmis.

Kaalikas ja porgand ribasta ja keeda maitsestatud vees nii kaua, et need oleksid rõhtsad, tõsta veest välja sõelale ja „ehmata“ neid kiiresti külma veega, seejärel pane teise nõusse ja tee sama hernestega. Sega kokku, lisa tsipake võid ja lase korraks uuesti soojaks ning serveeri kohe. Kastmeks võid teha  punase veini kastme või kadakamarjakastme, kasuta ka head küpsetusleent. Salatiteks  sobib kõrvitsasalat, pohlasalat või muu, aga salati valik sõltub kastmest.

Magustoit

Röstitud riivleivatort toormaasikamoosi ja vahukoorega

Riivleib
või
suhkur
kaneel
toormaasikamoos
vahukoor
värskeid või külmutatud marju

Sulata pannil või, lisa riivleib. Sega korralikult, lisa suhkur ja kaneel ja rösti, kuni on tunda kerget prealeiva lõhna. Valmis pandud väikese servaga kandikule aseta kiht leivapuru, seejärel maasikamoos ja peale jälle leivapuru. Las seisab tund või kaks. Enne serveerimist vahusta koor ja kata kogu „puruhunnik“. Kaunista marjadega ja melissilehtedega.