ETV näitab otsepilti Estoniast juba tund enne etenduse algust, kell 19. Kolm saatejuhti - Ruth Alaküla, Marko Reikop ja Anatoli Tafitšuk - viivad vaataja saali poolelt teatri tagatubadesse, kus etenduse lähenedes käivad viimased palavlikulised askeldused. Tegijate sõnul võib teabeküllasesse programmi, mis etenduse alates jätkub ETV2-s, sattuda koguni huumorit. ETV2 võtab reportaaži näitamise üle kell 19.55-22.30.

Eri aegadel tohutu publikumenu saavutanud lõbus ja fantaasiarikas ooper ise jõuab ETV vaatajateni algusega kell 20. Eestlaste seas 90-ndate aastate keskel Ugala teatris kultustükiks tõusnud muinasjutu "Armastus kolme apelsini vastu" ooperiversiooni toob rahvusooperis lavale Moskva Helikon-Opera nimekas lavastaja Dmitri Bertman, muusikaline juht ja dirigent on Arvo Volmer. Carlo Gozzi näidendil põhineva ooperi helilooja ja libreto autor on Sergei Prokofjev. Osades Priit Volmer, Mart Madiste, Helen Lokuta, Jassi Zahharov, Urmas Põldma, Rauno Elp, Väino Puura, Heli Veskus jpt.

"Aktuaalne kaamera" on ooperiõhtul eetris tavapäraselt ajal, mil teatrisaalis on etenduse vaheaeg. Ülekande teine osa Estoniast algab kell 21.30 ja pärast etenduse lõppu, orienteeruvalt kell 22.30 jätkub otsereportaaž eesriide tagant.

Rahvusooperi peadirektor Aivar Mäe ütles, et Estonial on erakordselt hea meel teha koos Eesti Rahvusringhäälinguga Eestis ja Euroopas tele- ja ooperiajalugu. "Kokku kuus tundi eetriaega kahel kanalil võimaldab telepublikul osa saada kõigest sellest, mis ühe korraliku ooperiteatri laval ja lava taga toimub ja uskuge - see ületab kujutlusvõime piirid," lubas Mäe.

ETV peatoimetaja Heidi Pruuli sõnul on operietenduse toomine tele-eetri primetime'i omamoodi julgustükk. "Ooper on paljudele midagi elukauget ja arusaamatut, millega kontakt lihtsalt puudub. Üritame koos rahvusooperiga neid mõttebarjääre lammutada ja pakkuda lõbusa avastusretke muusikateatri võlumaailma. Vaataja saab ise otsustada, kas süveneda ooperi süžeekulgu või kiigata vahepeal kulisside taha. Ootan seda õhtut südame põksudes, sest juhtuda võib seal sõna otseses mõttes kõike!" ütles Pruuli.

Otseülekande režissöörid on Ülle Õun ja Erle Veber, stsenarist Lauri Lippmaa, toimetajad Ruth Alaküla ning Tõnis Leht, produtsent Helen Valkna.