Filmifestivali korraldaja Mark Soosaare kommentaarid tutvustavad filme ja nende autoreid ning käsitlevad filmide teemat — õigus elule päikese all, teatas Eesti Rahvusringhääling.

Eesti rahva auhinnale võistleb seitse filmi. Milline seitsmest ekraanitööst osutub parimaks, see selgub telefonihääletusel 14. juuli hilisõhtul. 16. juuli kokkuvõtvas saates “Riisudes koort festivalilt” tehakse kokkuvõtted, tutvustatakse festivalisündmusi ning auhinnasaajaid. Võidufilmi autor saab riigikogu esinaiselt Ene Ergmalt õlgadele festivali peaauhinna — kauni Lääne-Eesti kirjadega vaiba.

XXI Pärnu rahvusvaheline filmifestival hoiab endiselt fookuses põlisrahvaste ja –kultuuride ellujäämise temaatikat.

Seitse filmi, mis võistlevad ETV ekraanil Eesti rahva auhinnale, on seekord poliitilised. Neis väljendub erinevate rahvaste tahe oma kindlale kohale päikese all. Olgu see Afganistanis või Venemaal, Palestiinas või Saksamaal, kõikjal otsivad erinevast rahvusest inimesed eneseteostusvõimalusi, sest täisväärtuslik elu on loominguline ja avastuslik.

Ülejäänud sadakond filmi, mida festival esitab kinoekraanidel Pärnus ja teistes Eesti linnades, viivad kaugete rahvaste ning põnevate loovisikute juurde.