“Juba eelmise festivaliga selgus optimaalne filmifestivali programmi maht, mida Eesti publik on võimeline vastu võtma, seega jääb festivali filmide arv sama suureks kui möödunud aastal,” ütles festivali kunstiline juht Tiina Lokk reedel ajakirjanikele.

Tänavu pakuvad korraldajad vaatajaile 135 mängufilmi 49 riigist, mille hulgas on suur osa olulisematest kahe viimase aasta mängufilmidest. Viienda PÖFFi kavas olevatest filmidest 11 kandideerib Oscarile ja 20 Euroopa Filmiakadeemia auhinnale, nendest kuus parima filmi tiitlile.

Festivali eriprogrammidest on Loki sõnul fookuses Norra, kus on valminud ka avafilm “Lahe ja pöörane”, mille produtsent Tom Remlov saabub festivalile külalisena.

PÖFFi eesmärgiks oli Tiina Loki sõnul sel aastal paremini välja joonistada alafestivalid. “PÖFFist on saamas kärgfestival, kus lisaks mängufilmide põhiprogrammile toimub ka tudengifilmide festival Uneskõndijad, animafilmide festival, millele tänavu on lisandunud konkursiprogramm, ning esmakordselt ka laste- ja noorsoofilmide festival,” rääkis Lokk.

Festivalile on saabumas sadakond külalist, kelle hulgas on seekord hulgaliselt festivalide juhte ja ka välisajakirjanikke.

Animafestivali raames esmakordselt toimuval konkursil osaleb 42 filmi 28 riigist, mida näidatakse nelja programmi raames, ütles festivali direktor Mikk Rand.

“Festivali žürii on meeldivalt laiapõhjaline, sinna kuuluvad animamaailma korüfeed, nagu näiteks animaator-lavastaja Bill Plymton USAst ja Vene-Ukraina ühisfestivali Krok programmidirektor Natalia Lukinõhh Venemaalt,” ütles Rand. Eestist kuulub animafilmide konkursi žüriisse Mati Kütt.

Animafestivali raames saab jälgida Eesti animatsiooni 70. juubeliks valminud filmiprogrammi väliekraanilt Kunstiakadeemia seinal Kaubamaja vastas. Nonstop kino on linnarahvale tasuta vaadata homme kella 16-20.

Eesti animatsiooni kolme juubeliprogrammi on püütud koondada Eesti animafilmi tegijad läbi poole sajandi, kõik programmis esindatud filmitegijad on pälvinud rahvusvahelise tunnustuse. Eraldi programmidena saab näha uusi animafilme, mis on maailmas juba tähelepanu pälvinud, kunstilisemaid autorifilme ja rahvalikumat tavavaatajale mõeldud gruppi.