Mängufilmide festivaliga samal ajal toimub teist korda animafilmide festival, mis pakub vaatamiseks viimaste aastate 70 paremat animafilmi, rääkis festivali direktor Endel Koplimets.

Tänavuse filmifestivali avab pühapäeval Sakala keskuses taani režissööri Lars von Trieri “Tantsija pimeduses”, mis sai Cannes’i festivalil parima filmi ja parima naisnäitleja tiitli.

“Selle aasta programmis on tervelt 13 filmi, mis kandideerivad erinevates kategooriates Pariisis päev enne festivali algust välja kuulutatavatele Euroopa Filmiakadeemia auhindadele,” ütles Koplimets.

Tema sõnul on festivali filmid mõtteliselt jagatud alamprogrammidesse, näiteks “Valitud teosed”, “Sugupoolte sõda” ja “Kasvamise valu”.

Peale 102 põhiprogrammis linastuva mängufilmi on kavas eriprogramm saksa režissööri Carl Theodor Dreyeri filmidest, uutest saksa mängufilmidest ning viimase kümne aasta jooksul tehtud iraani filmide programm “Naine iraani filmis”.

Programmijuht Tiina Loki sõnul on püütud filmide valikul arvestada erinevas eas vaatajate huve. Tallinna ja Tartu üheksas saalis aset leidva 250 seansi hulgast peaks leidma sobiva filmi igaüks lastest kuni pensionärideni, ütles Lokk.

“Vaatamata paljudele fondidele, institutsioonidele ja märgatavalt kasvanud sponsortoetustele, pole siiski veel majanduslikult võimalik kõiki filme eesti keelde tõlkida,” nentis Lokk.

Tema sõnul esitatakse rahvusvahelistele festivalidele omaselt filmid originaalkeeles koos ingliskeelsete subtiitritega. Eesti keelde tõlgitakse kõik Sakala keskuse suures saalis näidatavad filmid.

Infot filmide tõlke kohta saab piletite eelmüügi kohtades jagatavatelt kavalehtedelt. Samas on müügil ka filmifestivali kataloog, kus on andmed filmide kohta ja sisututvustused.

Filmifestivali täielik kava ja filmide tutvustused on avaldatud ka festivali ametlikul koduleheküljel www.poff.ee internetis.