Poliitik Oliver Vilba valmistas söögisaates leiba
I EELROOG
Leib
1. päev
2-3 sl juuretist
2-3 klaasi Kalewi eesti rukkikroovjahu
1 liiter leiget vett
Pane juuretis kaussi ja vala peale leige vesi. Lisa juurde jahu, algul 2 kl ja sega, peaks tekkima hapukooretaoline kört. Kui on liiga vedel, siis lisa veel jahu juurde. Sega veel hoolikalt puulusikaga ja raputa peale jahukiht. Aseta kauss sooja kohta, kata paksema rätikuga ja lase seista 18 h, aga mitte rohkem kui 24 h.
2. päev
3-4 klaasi Vändra Leib mahe öko rukkipüüli
1/2 klaasi Veski Mati kaerakliisid
3-3,5 sl meresoola
3,5- 4,5 sl.suhkrut
1/2 klaasi seemnesegu (päevalill, kõrvits, seesam), võib ka ainult päevalilleseemned
Sega hapnenud massi hoolikalt, kört on muutunud nüüd vedelamaks. Lisa 1/2-1 kl jahu juurde ja sega. Võta massist uus juuretis järgmise leivateo jaoks, kata see jahuga ja säilita topsiku külmkapis, sedasi säilib nädala. NB! Kindlasti ära pane juuretist kilekotti! Peale juuretise võtmist lisa sool, suhkur ja seemned. Lisa ülejäänud jahu ja kaerakliid jao kaupa, vahepeal hoolikalt segades. Tainas peaks olema nii paks, et on raske segada.
Kata leivavorm küpsetuspaberiga, määri toiduõliga ja pane tainas vormi, nii et 1/3 vormist jääks kerkimise ruumi. Lase 2-3 h soojas ruumis seista ja kata rätikuga. Vahepeal vaata, et ei kerkiks rätiku külge kinni.
Kuumuta ahi 225. kraadini, pritsi leiba pealt veega ja aseta 10.-15. min kuuma ahju. Seejärel keerata ahi 200. kraadi peale ja küpsetada, kuni koorik on pealt parajalt pruun. Võta leib ivälja, pritsi natuke veel veega ja kata fooliumiga, pane tagasi ahju. Kokku peab küpsema umbes 1,5 h. Peale ahjust välja võtmist lase vormiga seista 10-15 min, siis võta foolium ära, pritsi vajadusel veel veidi veega, keera küpsetuspaberisse ja kata rätikuga.
II EELROOG
Kapsa-tomati-pähkli salat
1 väike kapsas
3 keskmist tomatit
300 g soolatud maapähkleid (võib ka rohkem olla)
300 g hapukoort
maitse järgi jahvatatud musta pipart
Haki kapsas peenikesteks ribadeks ja tambi osade kaupa pudrunuiaga läbi. Tükelda ja lisa tomat. Tambi soolapähklid puhtas kilekotis (NB! Jälgi, et ei kasuta kilekotti, mille sees on musti puuvilju koju toodud) või originaalpakendis puruks ja lisa kapsale, puru ei pea olema ühtlane, sisse võib jääda ka terveid pähkelid. Lisa maitse järgi musta pipart ja sega kõik läbi hapukoorega. Kaunista soolapähklite ja tomatiribadega.
PEAROOG
Aasiapärane kana riisiga
400 - 600 g broilerifileed
1 keskmine sibul
2 purki aasiapärase kanaroa kastet (saates oli Marks & Spencer "Spicy" ja "Sweet & Sour" kastmed).
1 purk adžikat (kindlasti ilma E621-ta!)
ökoürdisoola
soola
sojakastet
oliiviõli
2 kauna piri-piri't
4-6 kotti 10-minuti riisi
Lõigu kanafilee paraja suurusega kuubikuteks, maitsesta tunde järgi ürdisoola ja sojakastmega ning jäta ca tunniks marineerima. Haki sibul ja pruunista pannil koos kanatükkidega. Vala kastmed eraldi anumatesse (kui teed ainult ühte sorti kastet, võib valada otse pannile), lisades mõlemale pool purki adžikat. Lisa kastmetele võrdselt kana-sibula segu ning natuke vett. Tervale kastmele lisa piri-piri, lõigates seda kääridega. Kuumuta kastmeid kuni nad on saavutanud paraja konsistentsi (ei tohi olla liiga vedel).
Riisi jaoks keeda potis vett, lisa sinna maitse järgi soola ning natuke oliiviõli. Keeda riisi vastavalt õpetusele (siin retseptis 10 minutit), serveeri kuumana.
MAGUSTOIT
Kräsupea
Põhi: 3 muna
1 kl suhkrut
½ purki magusat kondentspiima
200 g hapukoort
1 tl soodat
1 ½ klaasi jahu
4-5 spl suhkruta kakaopulbrit
Kreem: 1 kg hapukoort
2/3 kl suhkrut
Glasuur: 6 spl piima
3 spl suhkruta kakaopulbrit
1 ½ klaasi suhkrut
150 g võid
Eelmisel õhtul: aseta hapukoor marlile ja jäta ööseks jahedasse kohta sõela peale tilkuma.
Põhja valmistamiseks vahusta munad koos suhkruga (kollane ja valge koos), lisa kondentspiima, hapukoor, sooda, jahu ja kakao. Jaga taigen kaheks ja küpseta ahjus. Lase põhadel jahtuda. Üks põhi lõika kaheks kihiks, teine kuubikuteks.
Kreem: võta hapukoor marlist ja sega suhkruga. Määri kreemi põhja kihtide vahele ja ülejäänud kreemi hulka sega kuubikud. Tõsta mass põhja peale ilusasse kuhja.
Glasuur: sulata potis või ja lisa suhkur, kakako ja piim. Sega kuni suhkur on sulanud. Jahuta natuke ja vala kook glasuuriga üle. Pane valmis kook külma tahenema.