Madis Ligema ja Jaak Kilmi jälgisid mitu aastat meie esimese kosmoselaeva pingelist teekonda – alates Tartu Tähe tänava keldrist kuni planeet Maa orbiidile. Nüüd jõuab kosmoserännak Eestist kosmoseriigi teinud tudengisatelliidi ESTCube-1 ehitamisest, taevasse läkitamisest ja elust enne edu ka vaatajate ette.

“See võiks olla ka õppefilm, mis annab juhiseid kuidas vallutada inimese kõrgeim siht – maailmaruum,” kommenteerib filmi režissöör Madis Ligema.

“See lugu on ühest uljast afäärist kõige parema mõttes. Kriiside ahelana me seda ESTCube’i saagat ka esitame,” lisab filmi stsenarist ja kaasautor Jaak Kilmi.

"Üks paanikahoog ees või taga ei muuda enam midagi!" Selliste sõnadega saadab vaataja teele ESTCube-1 eestvedaja Mart Noorma, kes teab omast kogemusest, et kosmoselaeva ehitamine on üks seiklusrikas ja värvikas saaga, mis kulgeb ühest kriisist teise. “Kosmoselaeva ehitusel on üks oluline eesmärk: inspireerida kodumaa noori püüdlema tähtede poole!"

Kunagi aastaid tagasi käis Mart Noorma välja lennuka idee üliõpilaste ehitatavast esimesest Eesti satelliidist. Edasine on juba ajalugu – meediavõitude ja erinevate tagasilöökide värvikas saaga. Film toob varjust valguse kätte need tudengid, kes ilma säästmata oma elu ESTCube-1 ehitamisele pühendasid. Aga melu ja aplausi taga olid tegelikult magamata öödest punased silmad, hunnikute viisi pizzat ja tühjaks joodud kaheliitrised koolapudelid.

Lisaks projekti eestvedajale Mart Noormale ongi filmi peategelasteks mõned neist tudengitest, kes on ennast säästmata oma energiat ESTCube-1 ehitamisele pühendanud: Erik Ilbis, Indrek Sünter, Kaupo Voormansik, Tõnis Eenmäe, Mihkel Pajusalu, Paul Liias, Jaanus Kalde, Erik Kulu, Silver Lätt.

Aastatel 2007-2015 osales ESTCube-1 projektis kokku üle 150 üliõpilase kümnest riigist. Kosmoselaeva ehitus andis sisu 48 tudengi lõputöödele, projekti teaduslikke tulemusi on tänaseks esitatud juba enam kui neljakümnel konverentsil ja 23 teaduslikus artiklis, Eesti majanduskasvu püüavad toetada mitmed satelliitlaste idufirmad. Peale pikka ja edukat kosmoselendu lõpetas ESTCube-1 oma ametliku missiooni 17. veebruaril 2015. ESTCube-2 ja ESTCube-3 on juba töös.

Vaata treilerit: