Aastal 2005 võitis Selin produtsendile mõeldud parima filmi Jussi-auhinna, ülekantud tähenduses Soome Oscari. Hiljuti nii Soomes kui Eestis suurt kära põhjustanud Sofi Oksaneni raamatu järgi tehtud film "Puhastus" on samuti Selini toodetud. Detsembri lõpus külastas Markus Selin korraks Eestit ja Nellil õnnestus temaga hotelli "Euroopa" baaris paarkümmend minutit vestelda.

Kuidas sinust üldse sai filmitootja, mis nime kandis esimene film, mille produtsendiks olid?
Minu vanavanemad ja vanemad on töötanud filmikunsti alal, seetõttu pole ma muu ameti peale mõelnudki. Olen ka režissöörina midagi väikest teinud, aga see polnud minu teema. Olen spetsialiseerunud filmide tootmisele. Esimene film pärineb aastast 1985 ja kannab nime "Jäätäva Polte". Filmi režissööriks on (maailmakuulus) Renny Harlin, mitu aastat tegime seda filmi.

Kui paljude filmide produtsendiks oled läbi aegade olnud?
Kindlasti neljakümne. Lisaks Islandis 35. Olen endale eesmärgiks seadnud, et pean jõudma sajani. Kui jumal annab võimaluse.

Sinu asutatud Solar Films´i loetakse Soome juhtivaks filmi-ja tootmisfirmaks, Eestiski on Solar Films küllalt tuntud. Millal firmale aluse panid?
1995. aastal. Kaheksateist aastat tagasi koos Anttiga. (Peab silmas ilmselt Antti Jokineni - autori märkus)

Mis on saanud sinu mahukatest ja ambitsioonikatest filmiprojektidest nagu "Mannerheim" ja "Kalevala"?
Mõlemad elavad edasi. Mannerheim jäi korra finantseerimise taha toppama, nüüd on lootust teema jälle üles võtta. Mannerheimi tegemist oleme juba kahel korral alustanud, kuid ikka on midagi vahele tulnud. Nüüd sai võimalikul režissööril Renny Harlinil aeg otsa, ta pidi Hollywoodi tagasi minema. Kalevala on nüüd taas esilekerkinud. Käsikirjast sõltub, mis keelse filmi teeme.

Mida arvad aga eesti režissööri Ken Saani tehtud nö. Mannerheimist, kus peaosalist kehastab mustanahaline? Nõme, labane, solvavgi, kas pole?
(Vastus üllatab - autori märkus) Kunst on vaba. See on seebiooper, improviseeritud. Seda pole õige selles mõttes filmiks kutsuda, et ta on lühike. Mis aga naljadesse puutub - vaid moslemid ei saa naljast (kohe) aru.

Sinu produtseeritud on viimasel ajal rohkesti kõneainet tekitanud Soome-Eesti koostööfilm "Puhastus", vändatud Sofi Oksaneni raamatu alusel.
Õigused selle raamatu järgi filmi tegemiseks ostsime tegelikult juba kolme aasta eest.
Raamatuõiguste saamiseks käisime läbi väga tiheda ja üksikasjaliku arutelu.

"Puhastusele" on ette heidetud liigset vägivalda ja seksi. Väited peavad sinu arvates paika või mitte?
Vägivald on vaataja silmis ja vaataja peas. Vaataja kujutab endale seda kergesti ette - tegelikult pole filmis sugugi nii palju vägivalda kui inimesed väidavad. Seksi ei ole, kust võib selline arvamus tulla? Ilmselt näevad inimesed asju erinevalt, kujutlevad paljut juurde. Filmis on ainult üks vägistamise koht...

Kolm aastat tagasi tehtud film "Rööperi", mis pajatas Helsingi kõige kriminaalsemast piirkonnast läbi mitmete aastakümnete, osutus eriti edukaks. Samanimelise raamatu järgi tehtud, näidati seda hiljuti ka Rootsi televisioonis, kuid Eestis pole filmist kippu ega kõppu kuulda. Miks nii, kuigi loos endas on side nii Rootsi kui Eestiga täiesti olemas?
Selle põhjused peituvad müügifirmas, muud ei oska ma midagi öelda. Pean minema järgi küsima, miks seda pole Eestis näidatud. Samuti minu produtseeritud filmil "Matti" läks ju Eestis hästi...

Teatakse rääkida sedagi, et "Rööperile" plaanitakse järge?
Oleme sel teemal rääkinud raamatu ühe autoriga Tom Sjöbergiga, kuid täpset otsust pole veel tehtud.

Sind on aupaklikult nimetatud koguni soome filmi päästjaks ja soome filmi "kuldsõrmeks". Kindlasti on sul mingi salajane retsept, kuidas asjad edukalt käima panna?
See on liialdamine. On muidugi olnud palju häid filme ja edu. Kuid raudkindlat kava, kuidas asju teha, pole kunagi olemas.

Sinu suurimad õnnestumised ja ebaedud?
Film "Pahat pojat" kogus Soomes 614 000 vaatajat, "Matti" 450 000. Muusikafilme seevastu on saatnud ebaedu. Nightwishi filmist "Imaginaerum" (2012) ootasime palju rohkem, vähemalt 50 000 vaatajat - seni on olnud ainult 20 000. “Lordi” on teine minu produtseeritud muusikafilm, see oli tõeliselt suur häving. Me ei saa ka ise täpselt aru selle ebaedu põhjustest. Tegime filmi Lordist tavalise õudusfilmi vormis, see polnud ilmselt õige otsus...

Nii legendaarse Spede Pasaneni tehtud Uuno Turhapuro seiklusi ja sekeldusi kajastavate komöödiafilmide rekordvaadatavus on jäänud ületamatuks?
Jah. Spede-filme on näinud iga viies soomlane. Nende (keskmise) vaataja arvu, 800 000, ületamine ei ole ilmselt kunagi saavutatav. 

Keda pead Soome filmitööstuses oma suurimateks konkurentideks?
Meil (Soomes) pole mingeid võistlejaid. Igaüks teeb oma asja. Soome filmil on üldjoontes hea tase, eriti tehnika nende tegemiseks. Mis filmide valmimist puudutab, siis rahade taha asjad tavaliselt pidama ei jää, kuid ettenähtud aeg kipub sageli otsa saama. Stsenaariumid võiksid paremad olla.

Sinu tööd on korra tunnustatud hinnalise auhinnaga, Jussi-auhinnaga, mida võiks defineerida Soome Oscariks...
See on ainus isiklik auhind. Seda võib, jah, Soome Oscariks lugeda. Auhind tuli "Paha maa" (2005) produtseerimise eest. Teadsime, et see on hea film, kuid sellise auhinna saamine tuleb alati üllatusena.

Kui kõrvutad Skandinaavia riikide filmitööstust, siis millist loed edukaimaks?
Taani on minu arvates edukaim kogu Põhja-Euroopas.

Viis aastat tagasi jändasid maksuametiga. Sind süüdistati koguni maksupettuses ja määrati korralik trahv. Kuidas ise kommenteerid?
Tegemist oli vanade asjadega. Aastatel 1998/1999 läksid mitu minuga seotud firmat pankrotti.
See asi kaevati 2007/2008 esile.

Küsis: Ülo Külm / Nelli Teataja