“Olime katsejänesed, kelle pealt teenida,” rääkis SL Õhtulehele Eesti Robinson Siiri, kes tuli Balti Robinsoni võistlusel lätlase Marise järel teiseks ja sai kingiks valge T-särgi.

“Sain Läti Parekss Panka logoga valge T-särgi ja Liviko kinkepaki,” oli Siiri pettunud. “Iga riik oleks pidanud oma parimale Robinsonile väärika kingituse tegema. Olime ju katsejänesed, kellest sai saadet teha ja kelle pealt teenida.”

“Saate formaat on niisugune, et üks on Robinson, ja kogu lugu. Võitja saab auhinna, teised elukogemuse ning unikaalse puhkuse,” põhjendas TV3 programmidirektor Jüri Pihel.

Siiri ei vaidlusta lätlase Marise esikohta. “Marise võit oli õiglane,” ütles ta. “Enda võiduvõimalust pidasin õhkõrnaks, sest ma ei saanud mängu algusest osa võtta. Tulin hiljem, jokkerina. Marise eelis oli, et on minust kogenum ja vanem. Ta on palju reisinud ning näinud. Mul jäi kogemustest vajaka.”

Baltimaade Robinsoni tiitli pärast võistlesid finaalis Siiri, lätlane Maris ja leedulane Linas. Võitja selgitati vastuhääletamisega: kel vähem vastuhääli, see on ka võitja.

Finaali läks Siiri juba nelja vastuhäälega. Malaisias, kus tuli seista mere kohal peenikesel palgil, kukkus ta esimesena vette. Teisena kukkus Linas ja teenis kaks vastuhäält.

Mängu võitnud Maris tuli finaali puhta teenistuslehega.

Võitja selgitati laupäeval Riia uhiuues ööklubis. Kolmes Balti riigis korraga eetrisse läinud otsesaates tuli televaatajatel ja juba välja langenud saateosalistel anda vastuhääli võistlejale, keda võitjaks ei taheta.

“Et ma ei võida, sai mulle selge siis, kui varasemad Läti ja Leedu Robinsonid minu vastu hääle andsid. Põhjus võis olla see, et nad ei tundnud mind. Kui mina mängu tulin, olid nemad juba välja langenud. Ehk oleks mul siis võimalust olnud, kui eestlased oleksid oma vastuhääled Linase asemel Marisele andnud. Aga ju oli Linase vastu nii suur viha, et seda ei tehtud,” arutles Siiri.

Kui Siiri ja Linas said Robinsonidelt ja televaatajatelt kumbki üle kümne vastuhääle, siis Maris ainult kaks. “Maris elagu, elagu, elagu!” lõid eestlase Viive eeskujul kõik Robinsonid oma šampanjapokaalid võitja auks kildudeks.

Võitja Maris lubas auhinnarahaga maksta võlad.

“See pole teab mis suur raha. Mul on vaja maksta kinni võlad maja ja auto eest. Kui midagi jääb üle, tahan sõita tagasi Malaisiasse,” ütles ta.

Maris pidas oma võiduvõimalusi väikseks. “Tugevat võistlejat hinnatakse siis, kui võisteldakse meeskonna eest. Kui aga saarel ühinesime teiste Robinsonidega, siis olin kindel, et mind hääletatakse esimeste seas välja, sest keegi ei taha endale finaali tugevat vastast. Kuid nüüd tunnen end võitjana suurepäraselt!”

Kaks nädalat tagasi võttis Maris osa atleetvõimlemise maailmameistrivõistlustest 40aastastele ja vanematele meestele ning võitis sealgi. “Mul on küll palju tiitleid, kuid seda pean karjääri kõige suuremaks võiduks. Olen taas vormis,” märkis ta.

Maris ütles, et ei tundunud saarel toidust erilist puudust.

“Me polnud näljas! Toidust mõtlesin saarel veedetud viie nädala jooksul võib-olla viis protsenti. Puudust tundsin aga perekonnast ja eriti tütrest, kes sel ajal, kui olin saarel, lõpetas kooli,” ütles Baltimaade tänavune Robinson.