ERR-i juht andis portaalile Geenius intervjuu, kus muuhulgas rääkis teletööstuse tulevikuperspektiividest. Mehe väljaütlemised, eriti operaatorite ja ametiühingute suunal, on tekitanud ERR-i töötajates paksu pahameelt.

"See on nüüd selline avalik saladus, aga ega see, kes üldplaani võtab, ei ole kõige-kõige võib-olla kiirem ja krapsakam operaator. Ta on selline… noh, kõva keskmine, kõva keskmine töömees, aga kuna tal on lihtsam funktsioon, siis ma juhina arvan, et see läheb esimesena niiöelda robotiseerimisele," sõnas Roose Geeniusele kommenteerides robotkaamerate tulekut.

Režissöör Elo Selirand võtab Facebookis Roose intervjuu teemal sõna ja mõistab tema väljaütlemised hukka. Postituse kommentaarides on Roose suhtes samuti kriitilised mitmed operaatorid.

"Väga nukker, suure organisatsiooni juht võtab sõna ja plaanib ka ümberkorraldusi valdkonnas millest puuduvad arusaam ning kõige elementaarsemad teadmised. On küll ähmased, isegi väärad ettekujutused ja pigem segased kujundid, aga selle najalt "lahmima" hakata, on kas ääretu rumalus või egotsentrilisus," kommenteerib operaator Tanel Vällik.

Roose tunnistab Kroonikale, et ei ole tänase päeva jooksul alluvatelt intervjuule mingit tagasisidet saanud, samuti pole ta ka lugenud sotsiaalmeedias levivaid kommentaare. "Ei ole saanud midagi, keegi ei ole sellest rääkinud," sõnas ta Kroonikale.

Mitmed ERRi töötajad süüdistavad Rooset võhiklikkuses, mees uurib muiates, et "mis ma selle peale ütlema peaks?"

Samuti kirjutatakse sotsiaalmeedias, et Roose on matslik ja tal puuduvad elementaarsed teadmised televisioonist. "Ma ei ole seda lugenud, ma ei tea, ma mõtlen teistes kategooriates, ma ei oska sellist väitlusstiili kommenteerida," jääb Roose siiski napisõnaliseks.

"Kui keegi väidab, et robotkaamerat pole maailmas olemas, siis ma ei tea, kes meist asjatundmatu on," lisab ta.

Ametiühingud hambus

Kui ajakirjanik Marii Karell uuris Roose käest, et kas näiteks "Ringvaates" töötavat kolme kaamerameest ei võiks robotite vastu vahetada, vastas Roose, et koheselt tuleks ähvardama ametiühing. "Rõhutan, meil on kolm ametiühingut majas. Mina olen tehnoloogiliste uuenduste poolt, aga vot, meil töötavad inimesed," rääkis Roose Geeniusele.

Esimesena võttis sõna sel teemal sotsiaalmeedias Elo Selirand. Tema pahameelest kantud postituse all kommenteerivad veel paljud - näiteks pikalt ERRis töötanud ajakirjanik Meelis Kompus väljendab seal imestust, et miks küll need ametiühingud juba aastaid juhtidele ette jäävad.

"AÜ on inimesed, normaalne, vahel väga ebamugav, aga siiski tavapärane osa sotsiaalsest dialoogist, milleks juhid peavad olema valmis ja võimelised. AÜ väänamine sõna või teoga on tegelikult tunnistus iseenda juhtimisvõimetusest," kirjutab Kompus.

Roose sõnas Kroonikale, et see on täiesti ootuspärane, et mitte ühelegi AÜ-le maailmas ei meeldi, kui inimtööjõud robotitega asendatakse.

"Ee, noh, ma ei tea, kust nurga alt seda nüüd võtta, kui öelda, et ametiühingutele kogu maailmas ei ole meeldinud, et inimesed ja robotid, kas see väide nüüd ületab üldse uudiskünnise. Kas keegi on kunagi öelnud, et ametiühingud tervitavad seda, et robotid tulevad ametiühingu asemel," räägib ta.

Elo Selirand: ega ühe inimese rumaluse pärast ei hakka keegi oma tööd tegema

Selirand tunnistas Kroonikale, et postitust tegema ajendas teda Erik Roose asjatundmatus. "Nagu võimetus aru saada erinevatest valdkondadest ja suundumustest. Kindlasti on robotkaamerad täiesti okei ja maailmas kasutataksegi neid uudistesaadetes, aga need on mitte need robotkaamerad, millega tehakse raadio hommikuprogramme. Ja neil on ka teine hind ja neid on ka tahetud Eesti Televisiooni osta, aga on asju, mida teevad operaatorid ja seda nimetatakse pildikunstiks ja pildikeeleks," nendib režissöör.

Selirand tõdeb, et töötajatel ei ole plaanis Roose väljaütlemistele kuidagi ametlikult reageerida.

"Ega ühe inimese rumaluse pärast keegi ei hakka oma tööd tegema halvasti. Võibolla on lihtsalt veidi kurb, et selline kuvand on kuidagi meist välja läinud ja meie teeme ikkagi oma tööd nii hästi, kui me suudame. Ja loomulikult me katsume teha oma tippoperaatoritele sellise avaliku alanduse võimalikult kergeks ja anda neile objektiivset ja normaalset tagasisidet ja öelda, et see ei tähenda tegelikult nende oskuste kohta midagi," tunnistab Selirand.