Filmis "Tabamatu ilu" ("American Beaty") muutub peategelane Lester Burnham lõdvast, masendunud kodanlasest marihuaanat suitsetavaks vabaks hingeks, kelle elujanu äratab tütre kaunitarist kooliõde.

"See film tähendab mulle tohutult palju. See oli tohutu au," tunnistas Spacey pärast parima meesnäitleja auhinna vastuvõtmist. Spacey väitel oli ta nii pahviks löödud, et unustas täiesti oma igaks juhuks valmis mõeldud kõne.

Spaceyle on see juba teine kuldmehike. Esimese teenis ta 1995. aastal parima peaosalisena filmis "Tavalised kahtlusalused" ("The usual Suspects"), kus kehastas vigast petist Verbal Kinti.

Rezhissööre vapustab Spacey kameeleonlik muutumisvõime. "Minu jaoks on enneolematu, kuidas ta muutis oma hoiakut ja kõnet, isegi oma silmi ja juukseid - aga ta muutus ka seesmiselt. See ajab kananaha ihule," ütles "Tabamatu ilu" lavastaja Sam Mendes usutluses ajakirjale Entertaintment Weekly.

Oma eraelu on Spacey suutnud avalikkuse eest kindlalt varjul hoida. Ta sündis New Jerseys ja kasvas Lõuna-Californias. Pärast lühikeseks jäänud õpinguid Los Angelese Valley kolledzhis ja sama nappi karjääri stand-up koomikuna asus ta Juilliardis näitlemist õppima.

Spacey lavadebüüt toimus 1981. aastal New Yorgi Shakespeare'i festivalil saadikuna "Henry VI" lavastuses. Järgmisel aastal esines ta juba Broadwayl Ibseni "Kummitustes" peaosas, vastasnäitlejaks Liv Ullman.

Pärast seda esines Spacey filmides nagu "Töötav naine" ("Working Girl", 1988), "Henry ja June" (1990), sai 1991. aastal Tony preemia osa eest filmis "Eksinud Yonkersis" ("Lost in Yonkers").

Aastast 1995. hakati Spaceyt juba rohkem tähele panema, ta esines filmides "Viirus" ("Outbreak"), "Haidega ujumas" ("Swimming with Sharks"), "Tavalised kahtlusalused" ja "Seitse" ("Seven"). Pärast oma 1996. aasta rezhiidebüüti filmiga "Albiino Alligaator" ("Albino Alligator") esines ta peaosas "L.A. Confidentialis" ning filmides "Kesköö hea ja kurja tundmise aias ("Midnight in the Garden of Good and Evil") ja "The Negotiator."