Prantsuse suursaadiku auhinna sai Läti filmilooja Inara Kolmane, kelle dokumentaarium kirjeldab vesinikupommi looja ning oma elu lõpuperioodil väljapaistvaks inimõiguslaseks tõusnud akadeemik Andrei Sahharovi vastuolulist elulugu, teatas festivali korraldaja Mark Soosaar.

Parimaks eesti filmiks tunnistas rahvusvaheline žürii Andres Maimiku ja Jaak Kilmi dokfilmi “Müümise kunst”.

Seitse eredat poliitilist dokfilmi, mis kujutavad kultuurikonflikte mitmel mandril, võistlesid Eesti Televisiooni ekraanil ning kogusid üle poole miljoni vaataja. Südaöösel toimunud telefonihääletus selgitas välja Eesti rahva auhinna laureaadi, kelleks osutus Iisraeli filmitegija Yoram Honig. Tema film “Rahu esimene õppetund” edastas ülekaalukalt konkurente ning festivali ihaldatud trofee — kauni Lääne-Eesti vaiba — panid võitja õlgadele riigikogu esimees Ene Ergma ja festivali korraldaja Mark Soosaar.

“Rahu esimene õppetund” räägib kahe kogukonna vahelise vaenu ületamisest ühes Iisreali koolis. Tegemist on kooliga, kus õpivad nii juudi kui araabia lapsed, ja kus otsitakse uusi lahendusi kahe rahva kultuuriliseks integreerimiseks.