Spielberg andis satelliidi vahendusel Tokyos viibinud ajakirjanikega vesteldes mõningaid vihjeid filmi kohta, mida siiani oli ümbritsenud tihe saladuseloor ja rõhutas oma võlga Kubricku ees.

Kubricku osalus filmis saavutati tema nägemuse linale toomisega, ütles Spielberg, kes räägib ajakirjanikega üliharva. Jaapani pressikonverents oli esimene 19 aastase vaheaja järel.

A.I. linastub 30. juunil üheaegselt nii Jaapanis kui USA-s ning selle aluseks on Kubricku rohkem kui 20 aasta tagune idee, mille Spielberg pärast lavastaja surma 1999. aastal üles noppis.

Kubricku klassikustaatus põhineb filmidel “2001: kosmoseodüsseia” ja “Kellavärgiga apelsin”.

“Ma tahaksin arvata, et Stanley oleks teinud ja rääkinud paljuski sama lugu, mida mina, sest minu stsenaarium põhineb 90-leheküljelisel kokkuvõttel, mille Stanley kõigist oma ideedest tegi,” vastas 53-aastane režissöör küsimusele, mida oleks Kubrick tema arust teisiti teinud.

“Kui Kubrick oleks veel elus, saadaksin ma talle faksi, et öelda, kuidas mulle meeldis tema äsjavalminud film A.I. ja kui õnnelik ma olin, et sain vaatajana tema filmi kogeda,” ütles Spielberg.

Kogu filmitegemise aja ei lastud kõrvalisi isikuid võtteplatsile. Esilinastuse eel on teada vaid seda, et Warner Brothers/Dreamworksi filmis mängib Haley Joel Osment noort robotit, kes tahaks kangesti inimene olla.

Film räägib kahtlustest, mida põhjustab tehnoloogiline progress, kuid Spielbergi sõnul saavutab lõpuks hea halva üle võidu nagu Hollywoodi filmides enamasti.

Pressikonverentsi ajal viibis “Juura-ajastu pargi” ja “Reamees Ryani päästmisega” kuulsaks saanud Spielberg oma järgmise filmi “Minority Reports” võtetel Virginias. Selles filmis lööb kaasa Tom Cruise.